In mei wordt in de Filipijnen een opvolger gekozen van president Rodrigo Duterte. De Filipijnse bisschoppen spreken beschuldigingen tegen dat zij zich met de verkiezingsstrijd bemoeien.
Tussen Duterte en de katholieke Kerk in de Filipijnen boterde het zacht gezegd al nooit. Bisschoppen hekelden het meedogenloze optreden van de president in zijn ‘war on drugs’; Duterte was niet van die kritiek gediend en schold de bisschoppen al eens publiekelijk uit voor ‘hoerenzonen’.
Nu zit de laatste termijn van Duterte erop, en staan zijn opvolgers in de coulissen. Koploper in de presidentiële verkiezingscampagne is Ferdinand ‘Bong-Bong’ Marcos Jr., een vertrouweling van Duterte, die ook zijn vete met de Kerk in het overwegend katholieke land lijkt te erven.
Marcos is woedend op de Filipijnse bisschoppen, omdat die in een recente pastorale brief katholieken aanspoorden om niet te stemmen op kandidaten die zich schuldig maken aan het verdraaien van de geschiedenis.
“In de strijd tegen het kwaad, onrecht en leugens, is de Kerk altijd moedig geweest in het uitdrukken van haar standpunten”
Ze noemden geen namen, maar de Filipijnen snapten de boodschap: hiermee verwijzen de bisschoppen naar de pogingen van Marcos Jr. om het schrikbewind goed te praten dat zijn overleden vader voerde, Ferdinand Marcos Sr., de langst zittende president van de Filipijnen (van 1965 tot 1986).
De bisschoppen verwerpen het verwijt van Marcos dat zij een “haatcampagne” voeren en “de kansel misbruiken” om zich met politieke aangelegenheden bezig te houden.
“De Kerk wil alleen de waarheid spreken”, zo reageerde woordvoerder van de bisschoppenconferentie Jerome Secillano tegen de krant The Inquirer. “De waarheid wordt niet verzonnen, maar aangetoond door historische gegevens en documenten.”
Ook verwijt hij het campagneteam van de presidentskandidaat dat het met twee maten meet, door te wijzen op de recente steun aan Marcos door een charismatische prediker. “Ironisch genoeg klaagden ze niet toen hun kamp de steun kreeg van een religieuze leider”, aldus Secillano.
Hij benadrukt dat de katholieke Kerk nooit partijdig is geweest, maar toch vastbesloten blijft om te spreken over op het evangelie gebaseerde principes en waarden. Daarin is de Kerk principieel onpartijdig, maar niet neutraal. “In de strijd tegen het kwaad, onrecht en leugens, is de Kerk altijd moedig geweest in het uitdrukken van haar standpunten.”