fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kerken in Frankrijk gevandaliseerd

Catholic News Service 19 februari 2019
image
Een vernield Christusbeeld in de Sint-Nicolaaskerk in Houilles, Frankrijk. Foto: Intoleranceagainstchristians.eu

Ten minste vier Franse kerken zijn recent gevandaliseerd. Een organisatie voor de godsdienstvrijheid spreekt van een groeiende “antichristelijke vijandigheid” in het land.

Frankrijk is van “bijzondere zorg”, zegt Ellen Fantini van het in Wenen gevestigde Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Europa. “Hoewel de antichristelijke aanvallen hier (in Frankrijk, red.) beter gedocumenteerd zijn dan in andere Europese landen, besteden de media er weinig aandacht aan.”

Niet hoog op de agenda

“Terwijl de regering erkent dat christenen en christelijke plaatsen doelwit zijn, lijken zij niet hoog op de agenda te staan als het op de politieke wil aankomt om bescherming te leveren”, aldus Fantini.

In een vorige week verschenen rapport stelt het observatorium talrijke incidenten in de eerste tien dagen van februari gedocumenteerd te hebben. Daaronder zijn brandstichting en vandalisme in een kathedraal in Lavaur en aanvallen op drie parochiekerken in de Vendee, in het westen van Frankrijk. Daarbij werden beelden ontheiligd en ramen vernield.

Eerherstel

De Sint-Nicolaas van Houilles-kerk in Yvelines werd drie keer ontheiligd, waarbij beelden van Jezus en Maria vernield warden. In de nabijgelegen kerk van Sint-Nicolaas van Maisons-Lafitte werd een tabernakel op de grond gegooid.

Aartsbisschop Roland Minnerath van Dijon vierde op 11 februari een Mis van eerherstel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in zijn stad. Twee dagen eerder was daar het tabernakel opengebroken en waren geconsacreerde hosties door de kerk verspreid.

image
In de Notre-Dame de Dijon werd op 9 februari een tabernakel met geconsacreerde hosties vernield Foto: Intoleranceagainstchristians.eu

Uitwerpselen

Bisschop Robert Wattebled van Nimes zei dat katholieken “in hun diepste overtuigingen” gekwetst waren. Hij doelde op een incident in een kerk in zijn stad, waar op 5 februari een tabernakel en hosties met uitwerpselen waren ontheiligd. Kerkleiders, schrijft hij op de website van zijn bisdom, staan nu voor “praktische vragen” over hoe zij kerken open kunnen houden zonder “excessieve risico’s op vandalisme”.

Resolutie

Katholieke leiders hebben herhaaldelijk gevraagd om een steviger bescherming van christelijke overtuigingen en uitingen in Europa te midden van groeiende klachten over vooroordelen en vijandigheid.

Het Europees Parlement nam op 15 januari een resolutie aan waarin de Europese instellingen worden opgeroepen “hun toewijding aan godsdienstvrijheid” te vergroten door religieuze gemeenschappen veiligheid te bieden.


Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5309): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1144): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305