<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Kerkstaking’ van vrouwen verhit Duitse gemoederen

KN Redactie 14 mei 2019
image
Beelden van de actiegroep 'Maria 2.0' (Bron: mariazweipunktnull.de)

In Duitsland heeft een groep katholieke vrouwen, verenigd onder de noemer ‘Maria 2.0’, opgeroepen tot een ‘kerkstaking’. Deze hele week gaan de vrouwen niet naar de kerk, uit protest tegen de in hun ogen ondergeschikte positie die vrouwen in de katholieke Kerk hebben.

Ook hebben zij een open brief aan paus Franciscus geschreven, waarin zij onder meer oproepen tot strenger optreden tegen seksueel misbruik, opheffing van de celibaatsplicht en toegang van de vrouw tot alle kerkelijke ambten.

Gemengde reacties

Het initiatief Maria 2.0 krijgt veel aandacht in de Duitse pers, en leidt tot gemengde reacties. Juist ook van andere katholieke vrouwen klinkt forse kritiek. Onder de noemer ‘Frauengebetsaktion’ riep een andere groep katholieke vrouwen om deze week júist naar de kerk te gaan en te bidden voor “de écht brandende kwesties” in de Kerk.

“Ik ben er van overtuigd dat het initiatief ‘Maria 2.0’ geenszins de meerderheid van gelovige vrouwen vertegenwoordigt, en niet alleen mij, maar vele andere katholieke vrouwen juist tegen de borst stuit”, zo verklaarde een van de initiatiefneemsters van de gebedsactie tegen het Duitse katholieke weekblad Der Tagespost. Een ander tegeninitiatief van vrouwen werd ‘Maria 1.0’ gedoopt, met als motto: “Onze Maria, moeder van God, heeft geen update nodig!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.