Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming van de rechter gekregen om migranten uit te zetten naar Rwanda. Aartsbisschop William Nolan van Glasgow verwijt de regering een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel in een wereldwijde migratiecrisis.
Ondanks de aanvechting van drie mensenrechtenorganisaties heeft het Britse hof gisteren bepaald dat het Rwandaplan van de regering niet onwettig is en dus uitgevoerd mag worden. In april presenteerde de regering een plan om migranten die illegaal het Kanaal oversteken naar het Afrikaanse Rwanda te sturen, om daar hun asielaanvraag af te wachten.
Volgens premier Boris Johnson is het plan bedoeld om mensensmokkelaars dwars te zitten. In 2021 stak een recordaantal van ruim 28.000 migranten het Kanaal over, vaak in niet-zeewaardige bootjes. In november van dat jaar verdronken zeker 27 migranten toen hun boot kapseisde. Johnson wil met het plan voorkomen dat mensensmokkelaars het Kanaal “in een waterig kerkhof veranderen.”
In ruil voor de opvang krijgt Rwanda, lid van het Gemenebest van Naties, ruim 140 miljoen euro van de Britse overheid. Het is de bedoeling dat de migranten in dat land aan een vergunningsverblijf, werk en onderwijs geholpen worden. Een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk zit er voor hen niet in.
De keuze voor dat land levert de Britse overheid felle kritiek op, omdat de mensenrechtensituatie in Rwanda erg slecht is: tegenstanders van de regering worden er vervolgd en de levensstandaard ligt er laag. Verschillende migranten die in aanmerking komen voor een enkele reis naar Rwanda hebben dan ook met succes hun uitzetting aangevochten. The Guardian meldt dat een Iraanse voormalige politieman niet naar Rwanda hoeft omdat dat land goede banden met Iran heeft; hij zou er zijn leven niet zeker zijn.
Van de dertig asielzoekers die op de lijst stonden voor de eerste vlucht naar Rwanda, zijn er volgens vluchtelingenorganisaties nog acht over. In totaal komen 130 mensen, vooral alleenstaande mannen, in aanmerking voor verplaatsing naar Rwanda.
Veel prominente Britten hebben zich al kritisch uitgelaten over het plan. Zelfs kroonprins Charles heeft het voornemen “wanstaltig” genoemd, aldus The Guardian. Uit kerkelijke hoek hekelde aartsbisschop William Nolan van Glasgow afgelopen zondag het plan, tijdens een bezoek aan een detentiecentrum voor migranten in het Schotse Dungavel.
“In 2010 waren er veertig miljoen vluchtelingen in de wereld; dat zijn er nu honderd miljoen. Er is een wereldwijde migratiecrisis, maar de regering wil zich daar buiten houden”, zei aartsbisschop Nolan. Hij vergeleek de Britse overheid met de elfde-eeuwse koning Knoet, die volgens een legende geprobeerd zou hebben om de zee te bevelen zijn land niet te overspoelen.
“De regering wil migranten ontmoedigen door ze naar Rwanda te verschepen, maar het zou juist beter zijn als mensen die in hun eigen land vervolgd worden, makkelijker asiel zouden kunnen aanvragen in ons land”, vervolgde aartsbisschop Nolan. “Ik bid en hoop dat de overheid migranten met meer menselijkheid behandelt en hen erkent als medemensen die hulp nodig hebben.”
Bron: The Guardian, NOS, Justice and Peace Scotland