<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Leiders Zuid-Soedan in Vaticaan voor vredesretraite

KN Redactie 10 april 2019
image
Paus Franciscus begroet op 6 maart de president van Zuid-Soedan, Salva Kirr. De president is nu opnieuw in het Vaticaan voor een retraite. CNS Photo - Vatican Media

De president en vicepresident van Zuid-Soedan zijn in het Vaticaan begonnen aan een retraite. De hoop is dat de tweedaagse ontmoeting bijdraagt aan vrede in Zuid-Soedan.

Salva Kirr Mayardit en Riek Machar Teny Dhurgon waren gezworen vijanden in de bloedige burgeroorlog die Zuid-Soedan vijf jaar in zijn greep hield. Vorig jaar kwam er een wankel vredesakkoord tot stand waarbij de eerste als president werd aangewezen en de ander als vicepresident.

Idee van Justin Welby

Om de vrede te bestendigen in het verscheurde Afrikaanse land, zijn beide sinds woensdag te gast in het Vaticaan voor een tweedaagse retraite. De bijeenkomst was een idee van de Anglicaanse aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, en werd in samenwerking met de paus en het Vaticaans Staatssecretariaat opgezet.

Naast Kirr, Machar en een aantal andere hooggeplaatste policiti, nemen ook acht leden van de Zuid-Soedanese Raad van Kerk deel aan de retraite. Paus Franciscus en aartsbisschop Welby zijn beide aanwezig. De paus zal donderdag de slottoespraak houden.

Oecumenische en politieke ontmoeting

In een persverklaring liet Vaticaans woordvoerder Alessandro Gisotti weten dat de tweedaagse retraite in het Vaticaan “zowel oecumenisch als politiek” is. Het doel van de retraite is “om van de kant van de Kerk een gunstige gelegenheid te bieden voor reflectie en gebed”, zei Gisotti.

Tegelijkertijd biedt de retraite volgens Gisotti een kans op ontmoeting en verzoening “voor degenen die de missie en de verantwoordelijkheid dragen om te werken aan een toekomst van vrede en voorspoed voor het Zuid-Soedanese volk”.

Burgeroorlog

In 2008 maakte Zuid-Soedan zich los van Soedan en werd een onafhankelijk land. De burgeroorlog in Zuid-Soedan kostte tussen 2013 en 2018 aan bijna 400.000 mensen het leven. Miljoenen burgers sloegen op de vlucht. Volgens de VN lijden meer dan zes miljoen Zuid-Soedanezen, de helft van de bevolking, nog altijd extreme honger.

Paus Franciscus en de aartsbisschop Justin Welby vatten in 2017 het idee op om gezamenlijk een oecumenisch bezoek te brengen aan Zuid-Soedan. Dit is er echter uit veiligheidsoverwegingen nog altijd niet van gekomen. (KN/Crux/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.