fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Lijdend Venezuela hoopt juist nu op de verrijzenis

Francesco Paloni 18 april 2019
image
Sinds 2017 zijn Venezolanen herhaaldelijk massaal de straat op gegaan uit protest tegen het bewind van Nicolas Maduro. Hier een demonstratie in Caracas, begin dit jaar. CNs Photo - Caros Garcia Rawlins (Reuters)

De situatie in Venezuela dreigt totaal uit de hand te lopen. Toch koesteren katholieken in het land hoop, vertelt een pastoor uit Caracas. “We hopen dat Venezuela zal verrijzen.”

“We gaan door een van de moeilijkste en zwaarste momenten van de Venezolaanse geschiedenis. De situatie is dramatisch.” Met deze woorden omschrijft pastoor Jaime Villamizar de huidige stand van zaken in Venezuela. De priester is werkzaam in een parochie in de hoofdstad Caracas. Met man en macht probeert hij zijn parochianen en wijkbewoners geestelijk en materieel bij te staan. “Ik lijd met mijn volk mee”, vertelt de priester in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Katholieke Kerk fundamenteel voor machtsoverdracht

Te midden van de Venezolaanse crisis is de Kerk een belangrijke steunpilaar voor de bevolking. De Venezolaanse bisschoppen laten regelmatig van zich horen. Ze veroordelen het geweld en de ondemocratische gang van zaken en pleiten voor een vreedzame machtsoverdracht naar een overgangsregering. Die zou geleid moeten worden door oppositieleider Juan Guaidó. De zelfverklaarde interim-president zei in februari dat de katholieke Kerk “fundamenteel” is voor de machtsoverdracht, wat haar tot een belangrijke speler maakt in de crisis.

“Er zijn provincies die al vier weken continu zonder stroom zitten”

Situatie is schrijnend, ‘normalisering van armoede’

De toch al schrijnende situatie in Venezuela verergert met de dag. In maart viel de elektriciteit in het hele land dagenlang uit, met als gevolg dat op veel plaatsen geen drinkwater beschikbaar was. Beelden van radeloze Venezolanen die vervuild water uit rivieren haalden, gingen de hele wereld over.

Volgens recente berichten is de situatie sindsdien nauwelijks verbeterd. Hoewel president Nicolás Maduro claimt de stroomvoorziening grotendeels onder controle te hebben, zijn er provincies die al vier weken continu zonder stroom zitten. De Venezolaanse leider kondigde begin deze maand een rantsoen aan van dertig dagen voor alle energie en liet het Rode Kruis het land in, maar de situatie is schrijnend.

image

Uit de meest recente cijfers van de Caritas blijkt dat de gemiddelde Venezolaan als gevolg van de crisis tien kilo lichaamsgewicht heeft verloren. De algehele economische, sociale en politieke malaise heeft er voor gezorgd dat het land niet meer in staat is om te voldoen aan de voedselvraag van de bevolking. De katholieke hulporganisatie spreekt over “normalisering van armoede”, die vooral de zwakste bevolkingsgroepen treft.

Impact van de crisis 

Priester Villamizar beschrijft de impact van de crisis op het dagelijks leven van de Venezolanen. “Gebrek aan water leidt tot hygiënische problemen. Er zijn mensen die schurft hebben opgelopen. In onze wijk leven veel gezinnen in erbarmelijke omstandigheden, denk daarbij aan ongedierte en insecten in huizen. Dat leidt weer tot infecties. Vooral ouderen en kinderen krijgen diarree of maag- en darmklachten, mede door een gebrek aan schoon drinkwater.”

“Als pastoor probeer ik de mensen met hoop te voeden”
- De Venezolaanse pastoor Jaime Villamizar

Zijn parochie heeft een programma van de landelijke Caritas in huis gehaald waarbinnen gaarkeukens worden opgezet voor mensen die honger lijden. Met deze olla comunitaria, oftewel ‘gemeenschapspan’, lukt het de priester om eens in de twee weken twee- tot vierhonderd mensen te voeden.

Een grotere missie: ‘Mensen voeden met hoop’

Maar een priester heeft in deze moeilijke tijd ook een grotere missie, legt Villamizar uit. “Als pastoor probeer ik de mensen met hoop te voeden. We kunnen het lijden van ons volk in verbinding brengen met het lijden en de verrijzenis van Christus. We geven op deze manier een christelijke betekenis aan wat wij doormaken.”

>>Lees het complete artikel in het KN van vrijdag 19 april

Dit zeiden de Venezolaanse bisschoppen over de huidige crisis:  

‘Situatie Venezuela onhoudbaar’

Venezolaanse kardinaal hoopt dat Maduro aftreedt

Bisschoppen: Maduro’s tweede termijn ‘moreel onaanvaardbaar’

Venezolaanse bisschoppen willen dat Maduro hulpgoederen binnenlaat

‘Kerk is Venezolaanse bevolking nabij’

Bisschoppen Venezuela hekelen ‘executie’ opstandelingen

Venezuela: bisschop vraagt leger voor mensenrechten te kiezen

Bisschoppen Venezuela: Maduro wil marxistische militaire dictatuur vestigen

Bisschoppen Venezuela: burgerlijke ongehoorzaamheid te overwegen