<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Londen heeft eerste Mariaheiligdom gewijd aan de martelaren van deze tijd

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 september 2022
image
Een uitsnede van het icoon van Maria, Moeder van de vervolgden. Foto: Church of Our Lady of the Assumption en St. Gregory

Het wellicht eerste Europese heiligdom voor vervolgde christenen is donderdag in de Londense wijk Soho ingewijd. De initiatiefnemer, pastoor Benedict Kiely, hoopt dat het “een echte plaats van gebed zal zijn voor de vervolgde Kerk”.

Het heiligdom staat in een plaatselijke kerk en is gewijd aan Maria, moeder van de vervolgde christenen. Het Mariaheiligdom is dan ook gebouwd rondom een icoon van Onze-Lieve-Vrouw met de woorden ‘Moeder van de Vervolgden’. Deze tekst is geschreven in het Aramees, de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en die nog steeds wordt gesproken in delen van Syrië en Irak. Het icoon is geschilderd door zuster Souraya, een melkitische zuster uit Libanon.

‘Hard nodig’

Alhoewel dit waarschijnlijk het eerste Mariaheiligdom in Europa gewijd aan vervolgde christenen is, zijn er meerdere kapellen en plaatsen waar gelovigen kunnen bidden voor hedendaagse martelaren. Echter, volgens Kiely is dit in Europa het eerste heiligdom dat specifiek aan vervolgde christenen is gewijd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aan persbureau CNA vertelt de priester dat hij overtuigd is “dat dit heiligdom hard nodig” is. Want, zo legt hij uit, “de vervolging van de Kerk wordt nauwelijks genoemd in de reguliere media en, het moet gezegd worden, lijkt niet vaak een prioriteit te zijn, zelfs niet in de Kerk zelf.”

Roeping binnen roeping

De Engelse priester ziet de aandacht voor vervolgde christenen als een roeping binnen zijn priesterlijke roeping. Sinds de zomer van 2014 heeft hij zijn leven aan hen gewijd. Het vuurtje in hem wakkerde aan toen hij hoorde dat er vanwege bombardementen van ISIS voor het eerst in bijna tweeduizend jaar geen Missen in Mosoel mogelijk waren. “Ik voelde me geroepen om iets te doen”, zegt Kiely.

image
Pastoor Benedict Kiely spreekt over de situatie van christenen in het Midden-Oosten op 5 december 2017. Op 8 september 2022 werd op zijn initiatief een Mariaheiligdom gezegend dat gewijd is aan vervolgde christenen. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

De priester richtte vervolgens in 2016 de liefdadigheidsinstelling Nasarean.org op, een liefdadigheidsinstelling die christenen uit het Midden-Oosten helpt in hun thuisland te blijven. Sindsdien heeft hij Irak acht keer bezocht, evenals Syrië en Libanon.

Ondersteunen

Volgens de priester kunnen gelovigen drie dingen doen om hun broeders en zusters in benarde situaties te ondersteunen: bidden, vandaar het heiligdom; helpen, ook via liefdadigheidsorganisaties en belangenbehartiging bij onder andere politici.

Voor wat Kiely betreft: “Ik ben vastbesloten om voor veel heiligdommen te zorgen – maar altijd met de zegen van de plaatselijke bisschop.”

Voor iedereen

Het Mariaheiligdom in Londen is een mooi begin. “Ik hoop dat het heiligdom een gebedscentrum zal worden in het hart van Londen, zo dicht bij Piccadilly Circus, voor iedereen die uit een plaats komt waar de Kerk wordt vervolgd, om te komen bidden: Nigerianen, Syriërs, Indiërs, Irakezen en nog veel meer.”

https://www.kn.nl/donaties/

Maar ook voor de gelovigen in het Westen mag het een plaats zijn van gebed. “Om te bidden voor onze broeders, maar ook dat we moed en kracht zullen krijgen voor onze eigen christelijke getuigenis en voor alle beproevingen die we kunnen tegenkomen om trouw te blijven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.