<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Madrileense Kerk in rouw: Priester en gezinsvader komen om bij zware explosie

Francesco Paloni 21 januari 2021
image
De ingang van het verwoeste parochiegebouw Foto: Aartsbisdom Madrid

Bij een zware gasexplosie in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn zeker vier personen om het leven gekomen. De ontploffing vond plaats in een gebouw van een parochie in het centrum. Onder de slachtoffers zijn een pasgewijde priester en een vader van vier kinderen te betreuren. 

Het aartsbisdom Madrid meldt donderdag dat de jonge priester Rubén Pérez Ayala (36) in de vroege uren van de ochtend is bezweken aan zijn verwondingen. Ayala werd woensdag met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, nadat hij zwaargewond was geraakt door de explosie op woensdag. Volgens het bisdom is er vermoedelijk sprake van een gaslek.

Bevriende parochiaan

De explosie deed zich gisteren rond 15:00 uur voor in een multifunctioneel gebouw van de parochie Virgen de la Paloma, in het centrum van de stad. De priester, die in het gebouw woonde, zou kort daarvoor een bevriende parochiaan hebben gebeld omdat hij gaslucht rook.

De man, David Santos Muñoz (35), was elektricien en kwam woensdag bij de ontploffing om het leven. Hij laat een vrouw en vier kinderen na. De parochie laat via Twitter weten te bidden voor de zielenrust van Santos. “Moge Onze Lieve Vrouw zijn vrouw Sara en zijn vier kleine kinderen beschermen en troosten.”

Laatste sacramenten

Beide slachtoffers maakten deel uit van een gemeenschap van de Neocatechumenale Weg, die actief is in de parochie.

De priester overleed in het bijzijn van zijn familie en enkele leden van zijn gemeenschap, nadat zij het Onzevader en de Geloofsbelijdenis hadden gebeden. Kort daarvoor kon zijn broer, die eveneens priester is, hem de laatste sacramenten toedienen. “Ruben viert vandaag de Eucharistie in de hemel”, aldus een van de betrokkenen.

image
Rubén Pérez Ayala tijdens zijn priesterwijding, op 20 juni 2020 Foto: Aartsbisdom Madrid

Telegram paus Franciscus

Paus Franciscus heeft woensdag een telegram naar het aartsbisdom gestuurd, waarin hij zijn medeleven toont aan de slachtoffers en de gewonden. Hij laat via staatssecretaris Pietro Parolin weten zijn Apostolische zegen te verlenen, “als teken van christelijke hoop in de verrezen Heer”.

Aartsbisschop Carlo Osoro was woensdag ter plekke op de plaats van het ongeval. De kardinaal laat via Twitter weten te bidden voor de slachtoffers. “Vannacht is de jonge priester Rubén Peréz Ayala overleden, die ik pas zeven maanden geleden heb gewijd. Ik ben dankbaar voor zijn toegewijde leven aan Christus en de Kerk”, aldus Osoro in een van zijn tweets.

https://twitter.com/cardenalosoro/status/1352165872517992448?s=20

Volgens Spaanse media zou ook een vrouw van 85 jaar zijn overleden. Ook zijn er meerdere mensen gewond.

De zware explosie deed zich voor in de parochie van pastoor Gabriel Benedicto, die tijdens de Madrileense lockdown de bewoners van de buurt toezong, om hen namens de Kerk een hart onder de riem te steken.

“Mensen zaten de hele dag opgesloten, we verkeerden allemaal in een zekere spanning. Het was een manier om het Evangelie van de vreugde te brengen”, zei de priester in een interview met KN.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.