<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Migrantenkaravaan ontstaat door geweld, klimaatverandering en gebrek aan werk’

Catholic News Agency 29 november 2018
image
De Migrantenkaravaan onderweg naar de VS. (Foto: CNS)

De voorhoede van een karavaan bestaande uit Centraal-Amerikaanse migranten bereikte onlangs de grens van de VS. Waarom ondernemen deze mensen een gevaarlijke reis naar een onzekere toekomst?

Volgens Rick Jones gaat het voornamelijk om drie zaken: “geweld, klimaatverandering en gebrek aan toekomstperspectief”. Jones is adviseur migrantenzaken bij CRS, een Amerikaanse katholieke hulporganisatie. Hij vertelt dat de eerste ‘migrantenkaravaan’ op 13 oktober vertrok vanuit San Pedro Sula, een stad in het noorden van Honduras. Toen deze mensen een aantal weken terug Mexico-Stad hadden bereikt, bestond de groep uit meer dan 5600 mensen. Maar hun aantal nam gestaag toe omdat anderen zich bij hen aansloten.

Onveilig

Jones: “El Salvador en Honduras horen bij de vijf gewelddadigste landen ter wereld. In San Pedro Sula is het moordcijfer 100 per 100.000 inwoners. In vergelijking met Los Angeles is dit zeer hoog: daar geldt een moordcijfer van 6 per 100.000 inwoners.” Het verschil in het geweldsniveau is volgens de adviseur “overweldigend”.

Met betrekking tot klimaatverandering merkt Jones op dat “de meeste bewoners van rurale gebieden in Midden-Amerika, maïs en bonen telen. Beide zijn afhankelijk van een juist evenwicht aan water. Als er te veel regen valt, gaat de oogst verloren, als het te weinig regent ook.” Juist in Honduras zou de afgelopen vijf jaar sprake zijn geweest van droogte, gevolgd door hevige regenval en overstromingen in het laatste jaar. Jones: “Deze mensen zijn alles kwijt.”

 

“Ze lopen tussen de acht en tien uur per dag. Velen worden ziek.”

Geen andere opties

Uit het verhaal van Jones wordt ook duidelijk dat deze migranten niet veel andere opties hebben. Er is simpelweg geen ander werk in hun land. “De meesten mensen in El Salvador werken bijvoorbeeld zwart en verdienen drie dollar per dag. Dat is niet voldoende om te voorzien in hun basisbehoeften.”

De tocht van migranten naar de VS omschrijft hij als gevaarlijk. “Ze lijden onderweg. Ze lopen tussen de acht en tien uur per dag en hebben blaren op hun voeten. Hun schoenen hebben gaten. Ook worden er velen ziek. Denk daarbij aan ademhalingsklachten en zelfs longontsteking. Dat komt door de lage temperaturen in het noorden van Mexico.” Hoewel CRS hulp heeft ingeschakeld van zusters die de mensen verzorgen, is het niet genoeg, vertelt Jones.

Hulpverleningsprogramma’s

CRS biedt ook hulp in Midden-Amerika zelf. Er zijn hulpverleningsprogramma’s in samenwerking met ondernemers om jongeren aan het werk te helpen. De programma’s trachten de levensomstandigheden te verbeteren, zodat mensen zich niet genoodzaakt voelen om te migreren naar een onzekere toekomst.

“In de laatste tien jaar hebben we 15.000 jongeren van werk voorzien. Maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat”

Hulp in rurale gebieden

Jones: “Er is een programma die we ‘Young Builders’ noemen. We helpen jongeren aan banen. In de laatste tien jaar hebben we 15.000 jongeren van werk voorzien. Maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat: er zijn meer dan een miljoen jongeren die niet studeren of werken.”

CRS biedt ook hulp aan in rurale gebieden. Zo worden volgens Jones alternatieven geboden voorde teelt van maïs en bonen. “In El Salvador steunen wij de herinvoering van cacaoteelt, dit zorg voor inkomen. Daarnaast kan cacao beter tegen weersinvloeden. Met deze projecten helpen wij mensen om hun levensstandaard te verbeteren in hun landen van oorsprong.” (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.