<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Misbruikbeschuldiging en seksfeestjes: stille aftocht Engelse bisschop krijgt rumoerig gevolg

Luuk van den Einden 24 januari 2023
image
Robert Byrne trad in december af als bisschop van Hexham en Newcastle omdat hij de taak naar eigen zeggen niet aankon. Een maand later ligt hij onder vuur vanwege een misbruikbeschuldigingen en misstanden in zijn bisdom. Foto: Wikimedia commons - James Bradley CC-BY 2.0

In december trad bisschop Robert Byrne af omdat hij zijn taak te zwaar vond. Inmiddels lijkt er echter meer aan de hand te zijn geweest: de politie onderzoekt een misbruikaantijging tegen hem en het Vaticaan licht de toestanden die tot zijn ontslagverzoek hebben geleid door.

Op 12 december nam Robert Byrne na vier jaar afscheid van het Engelse bisdom Hexham en Newcastle. Hij verklaarde zijn besluit aan de gelovigen van zijn bisdom per brief, waarin hij schreef “met groot verdriet” te hebben geconstateerd dat de positie “een te zware last” voor hem was. De 66-jarige Byrne schreef van plan te zijn zich terug te trekken bij de oratorianen in Oxford, de geloofsgemeenschap waar hij lid van is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Byrne vertrok met stille trom, maar nauwelijks een maand na zijn afscheid barstte alsnog de bom in Hexham en Newcastle. Het Vaticaanse Dicasterie voor de Bisschoppen kondigde vorige week aan een uitgebreid onderzoek uit te gaan voeren naar de omstandigheden die tot Byrnes ontslagverzoek hebben geleid. Aartsbisschop Malcolm McMahon van Liverpool, sinds december waarnemend bisschop van Hexham en Newcastle, zal dat onderzoek leiden.

Seksfeestjes

Het Vaticaanse onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van klachten over ‘seksfeestjes’ die tijdens een coronalockdown in 2020 of 2021 zouden zijn gehouden in de plebanie van de kathedraal van Newcastle. Deze feestjes, waarop uitsluitend mannen waren uitgenodigd, zouden door plebaan Michael McCoy georganiseerd zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat Byrne hiervan op de hoogte was.

Byrne benoemde Michael McCoy in 2019 tot plebaan van de kathedraal. In april 2021 beroofde McCoy zich van zijn leven omdat hij door de politie onderzocht werd op grond van een beschuldiging van kindermisbruik.

‘Diepgravend rapport’

Binnen het onderzoek wordt ook gekeken naar de kwestie aangaande Tim Gardner. Deze dominicaan kreeg in 2014 een voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege het bezit van vijfduizend afbeeldingen van kinderporno. Byrne schijnt hem later onderdak hebben willen bieden, waartegen functionarissen uit zijn bisdom zich met succes verzetten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een woordvoerder van aartsbisschop McMahon bevestigt dat hij belast is met de taak om “een diepgravend rapport te schrijven over de gebeurtenissen die tot Byrnes aftreden geleid hebben”. Volgens de woordvoerder heeft McMahon daarvoor het Catholic Safeguarding Standards Agency, een Britse katholieke onderzoeksautoriteit, ingeschakeld. Dat onderzoek is op 19 januari begonnen.

Het onderzoek richt zich volgens de woordvoerder op “geestelijken, medewerkers en vrijwilligers die nu en in het verleden voor het bisdom actief waren en op eventuele slachtoffers”. Ook wordt er gekeken naar “de cultuur en bestuursafspraken die binnen het bisdom gelden rondom de bescherming van kwetsbare personen”.

Misbruik

Los van het Vaticaanse onderzoek blijkt de Britse politie nu ook een onderzoek te hebben gestart, dat zich specifiek richt op de persoon van Robert Byrne, meldt de Britse Catholic Herald. In december heeft een priester uit een niet nader genoemd bisdom een klacht over misbruik door Byrne neergelegd bij zijn bisschop.

https://www.kn.nl/donaties/

Aartsbisschop McMahon is daarvan op de hoogte gebracht en “kan bevestigen dat de politie daarvan op de hoogte is gesteld”, aldus de Catholic Herald. Details over waar Byrne precies van wordt beschuldigd, zijn niet bekend.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.