fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Misbruikgrap Amerikaanse komiek valt verkeerd bij katholieken

Catholic News Service 14 maart 2019
image
R. Kelly (links) en Pete Davidson (Foto: CNS photo/Kamil Krzaczynski and Danny Moloshok, Reuters)

Een grap van de Amerikaanse komiek Pete Davidson in het tv-programma Saturday Night Live is bij veel katholieken in de VS in het verkeerde keelgat geschoten. Davidson vergeleek katholieken met fans van de van pedofilie beschuldigde popzanger R. Kelly. Vertegenwoordigers van de Kerk eisten excuses van tv-zender NBC.

In de uitzending van 9 maart omschreef de komiek R. Kelly als “een monster”, dat “voor altijd achter de tralies moet verdwijnen”, maar voegde daar aan toe: “Maar als je de katholieke Kerk steunt, is dat niet eigenlijk hetzelfde als R. Kelly-fan zijn? Ik zie het verschil niet echt, behalve dan dat de muziek van de ene beduidend beter is.” Davidson is zelf katholiek opgevoed.

‘Schandalig en kwetsend’

Daags erna publiceerde het bisdom Brooklyn, onderdeel van het aartsbisdom New York waar de show wordt opgenomen, een verklaring waarin “een onmiddellijk publiek excuus van Saturday Night Live en NBC” geëist werd vanwege de “schandalige en kwetsende grap”.

“Niemand zou moeten lachen ten koste van slachtoffers die onherstelbaar beschadigd zijn”

“Het misbruik door geestelijken is een grote schande, en niemand zou moeten lachen ten koste van de slachtoffers die onherstelbaar beschadigd zijn”, aldus de verklaring. “Het bespotten van deze moeilijke tijd in de geschiedenis van de Kerk dient geen enkel doel.” Verder onderstreepte de verklaring de stappen die het bisdom zelf ondernam tegen misbruik, waaronder een zero-tolerancebeleid voor daders.

‘Bevooroordeeld’

Ook Bill Donohue, voorzitter van de Catholic League for Religious and Civil Rights in New York, nam aanstoot aan de grap van Davidson. Donohue stelt dat de komiek daarmee “alle priesters belasterd”, omdat hij niet een enkele misbruikende priester maar “de gehele katholieke geestelijkheid” op de hak neemt. “Zijn bevooroordeelde opmerking zou door iedereen veroordeeld moeten worden”, voegde hij daar aan toe. Hij eist dat de NBC-leiding de komiek ter verantwoording roept.

Of Davidson en NBC daadwerkelijk excuses zullen maken is nog niet bekend. In november vorig jaar heeft de komiek al wel publiekelijk excuses gemaakt voor een grap over een Republikeinse politicus die een ooglapje draagt.