fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Update: Moordenaar Britse katholieke politicus Amess veroordeeld tot levenslang

Luuk van den Einden 14 april 2022
image
Parlementariër David Amess (69) werd in oktober doodgestoken door Ali Harbi Ali, die zich liet motiveren door het gedachtegoed van Islamitische Staat. Foto: Parlement van het Verenigd Koninkrijk

De moordenaar van de katholieke politicus David Amess heeft levenslang gekregen voor moord met terroristische motieven. Naar aanleiding van de moord heeft de Britse politie bepaald dat geestelijken toegang moeten krijgen tot plaatsen delict voor spirituele steun.

Ali Harbi Ali (26), een Brit van Somalische afkomst, is maandag schuldig bevonden aan de moord die hij op 15 oktober 2021 pleegde op de katholieke parlementariër David Amess in een kerk in Leigh-on-Sea. Woensdag werd bekend dat hij daar een levenslange gevangenisstraf voor krijgt. Vervroegde vrijlating is niet mogelijk volgens het Britse rechtssysteem.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de rechtszaak ontkende Ali de moord te hebben gepleegd, maar kort na zijn aanhouding bevestigde hij juist een terroristisch motief te hebben. Hij zegt de moord te hebben gepleegd als vergelding voor Britse luchtaanvallen op Syrische IS-doelen.

Geen berouw

Ali had het voornemen om meer parlementariërs die voor de bombardementen gestemd hebben om te brengen; zo hield hij ook Michael Gove, minister van Huisvesting, in de gaten. Eerder probeerde hij zich aan te sluiten bij Islamitische Staat in Syrië.

De dader toonde tijdens de rechtbankzittingen geen berouw voor de moord. Het kostte de jury slechts achttien minuten om het besluit tot veroordeling te nemen. Premier Boris Johnson liet via Twitter weten in gedachten verbonden te zijn met Amess’ familie.

Toegang tot plaats delict

Na de aanslag in oktober probeerde ambulancepersoneel bijna drie uur lang om Amess in leven te houden. Priester Jeffrey Woolnough hoopte de praktiserend katholieke Amess de laatste sacramenten te kunnen toedienen, maar kreeg van de politie geen toestemming om de plaats delict te betreden.

De daarop volgende ophef vanuit katholieke hoek heeft ervoor gezorgd dat de Britse politie nieuwe richtlijnen heeft vastgesteld die geestelijken toegang geven tot misdaadlocaties om slachtoffers bij te staan. Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen via gesprekken tussen Cressida Dick, hoofd van de Britse politie, en kardinaal Vincent Nichols, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales.

Helemaal vrij is de toegang die priesters krijgen niet; in gevallen waarin “het beveiligen en intact laten van de plaats delict belangrijk is”, behoudt de politie het recht om de toegang voor geestelijken te beperken, aldus de nieuwe richtlijnen.

‘Wereld van verschil’

Aartsbisschop John Wilson van Southwark, ook bij de gesprekken betrokken, laat in een persbericht weten tevreden te zijn over de bereikte overeenstemming: “Op kritieke momenten kan spirituele bijstand een wereld van verschil betekenen voor sommige mensen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Voor katholieken is dat de nabijheid van een priester die absolutie verleent, de ziekenzalving toedient en bemoedigende gebeden bidt – wat wij de laatste sacramenten noemen”, schrijft Wilson. “Daar zijn we erg dankbaar voor.”

Bron: Crux, Catholic News Agency