<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Morele stem Kerk is nodig’, maar Russische katholieken zijn verdeeld over zaak Navalny

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 februari 2021
image
Russische politie houden een demonstrant vast tijdens een demonstratie ter ondersteuning van de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny in Moskou op 31 januari 2021. CNS Photo - Maxim Shemetov, Reuters

Na de arrestatie van oppositieleider Alexei Navalny en het harde optreden van de politie met massa-arrestaties, vraagt een prominente Russische katholiek om “de morele stem van de Kerk”. Op een enkeling na, blijft het echter stil.

De Russische katholieke Kerk lijkt zich niet te willen verenigen met het volk, zegt Victor Khroul, een katholieke hoogleraar economie en vooraanstaand religieus schrijver en redacteur. Hij dringt er bij de bisschoppen van zijn land op aan om de massale arrestaties en het geweld tegen demonstranten te veroordelen.

Strafkolonie

Aanleiding voor de demonstraties was de arrestatie van oppositieleider Alexei Navalny half januari. Hij werd op dinsdag 2 februari veroordeeld tot drieënhalf jaar cel.

De zaak tegen hem draaide om een schending van de meldingsplicht die onderdeel was van een veroordeling in een omstreden fraudezaak. Navalny had zich niet gemeld omdat hij in Duitsland herstelde van een bijna fatale vergiftiging, waar hoogstwaarschijnlijk de Russische geheime dienst achter zat.

Donderdagavond meldde de NOS dat Navalny voor ruim tweeënhalf jaar naar een strafkolonie wordt gestuurd. Hier worden meestal gevangenen naar toe gestuurd die zware of gewelddadige misdrijven hebben begaan, geen politieke gevangenen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De arrestatie van de oppositieleider en het vonnis brachten veel onrust teweeg. Tal van protesten braken uit door het hele land. De politie trad hard op met wapenstokken en tasers en arresteerde de afgelopen twee weken meer dan tienduizend demonstranten.

Diep verdeeld

In een interview op 3 februari met persbureau CNS zei de katholieke professor Khroul, een voormalig lid van de Pauselijke Raad voor de Leken en adviseur van Radio Vaticaan, dat de Russische katholieken diep verdeeld zijn over de huidige gebeurtenissen, waarbij “sommigen het regime goedkeuren en anderen er radicaal tegen protesteren”.

Veel oudere kerkleden die zich nog de restricties uit het Sovjettijdperk herinneren, hebben volgens Khroul een houding van “het geloof belijden, zonder veel aandacht aan onrecht te schenken”.

Hij vervolgde dat jongere katholieken daarentegen meer de katholieke sociale leer aanhangen en beseffen dat “rechtbanken onafhankelijk moeten zijn, dat mensen niet geslagen mogen worden en dat mensen niet zomaar in de gevangenis mogen worden gegooid”.

‘Puur politieke kwestie’

Mgr. Igor Kovalevsky, kanselier van het aartsbisdom Moskou, vertelde CNS op 3 februari dat de politie het stadscentrum had geblokkeerd om protesten tegen te gaan, waardoor katholieken de Mis aldaar niet konden bijwonen.

Hij kon geen informatie geven over katholieken die eventueel waren gearresteerd of gewond geraakt tijdens de demonstraties. Hij zei dat de Kerk geen commentaar zou geven op wat zij als een “puur politieke kwestie” beschouwt.

“We zouden kunnen spreken over bepaalde morele aspecten van de situatie, maar ondanks alles zijn er geen plannen om een verklaring af te leggen”, aldus Kovalevsky, die van 2011 tot 2020 secretaris-generaal van de Russische katholieke bisschoppenconferentie was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Net als de Russische samenleving als geheel hebben katholieken hier verschillende politieke opvattingen. Maar we houden ons niet bezig met politieke activiteiten, en ik heb niet gehoord van alle verzoeken om ons hierover uit te spreken.”

‘Morele stem Kerk is nodig’

“Hoewel de morele stem van de Kerk hard nodig is en katholieken eisen dat deze in de publieke sfeer wordt verheven, lijken onze priesters en bisschoppen gemakshalve te hebben geconcludeerd dat het minder riskant is als ze gewoon volkomen zwijgen”, zei Khroul.

“Zelfs onverschillige katholieken die de gebeurtenissen nauwelijks volgen, worden steeds actiever naarmate de vervolgingen hen begint te treffen. Toch blijft de geestelijkheid bang om iets te zeggen.”

Facebookbericht

In deze stilte verscheen er op 3 februari een bericht op Facebook van de jezuïet Stephan Lipke, secretaris-generaal van de Russische bisschoppenconferentie. Hij schreef te hopen op meer officiële gerechtigheid en tolerantie in het land.

“Ik zal niet stoppen met dromen van een land waar de politie mensen niet arresteert en lastigvalt simpelweg omdat ze een donkere huid hebben, van een land waar iedereen vrij is om naar buiten te gaan en zijn mening te geven, waar niemand medicatie wordt geweigerd, simpelweg omdat die worden vervaardigd in naburige landen, en waar hun kinderen in de toekomst niet gehandicapt zullen blijven”, schreef hij.

‘Niemand gerechtigheid ontzegen’

Hij voegde eraan toe: “Ik droom ook van een land dat niemand gerechtigheid zal ontzeggen. Het kan natuurlijk niet perfect zijn, maar ik hoop dat het op zijn minst mogelijk zal zijn om hiernaar te streven en ervoor te pleiten, en om de beste manier te vinden om dit te bereiken met Gods hulp.”

Talrijke Russische katholieken bedankten Lipke voor deze boodschap.

Wit-Rusland

Khroul vergeleek de situatie in Rusland met die van het naburige Wit-Rusland, waar katholieke leiders kritiek hadden op de repressie van het regime en een oproep deden tot dialoog.

“Terwijl de Kerk in Wit-Rusland verenigd lijkt met de mensen, blijft onze eigen Kerk stil, zelfs als mensen worden veroordeeld en gevangengezet zonder enige verwijzing naar de wet en de grondwet”, zei hij.

Bronnen: CNS en NOS

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.