<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Myanmar: katholieken begraven hun doden na bloedbad, aanvallen gaan door

Catholic News Service 4 januari 2022
image
Mensen die ontheemd zijn door gevechten in het noordwesten van Myanmar worden opgevangen in een opvangcentrum in de deelstaat Chin (mei 2021). Foto: CNS photo - Reuters

Voor christenen in Myanmar waren er vanwege de gevechten geen kerst- en nieuwjaarsvieringen. Ze zijn de dupe van een decennialange interne strijd en worden onderdrukt en vervolgt door het leger, meldt Ucanews.

Op 29 december hielden katholieken in de deelstaat Kayah een begrafenis voor 35 burgers – allemaal katholieken – die gedood werden door militairen. De slachtoffers, onder wie ook kinderen, werden op Kerstavond doodgeschoten door het leger waarna hun lichamen werden verbrand.

‘Gruwelijke daad’

Ucanews meldt op basis van lokale bronnen dat de begrafenis werd geleid door catechisten, omdat het leger niet toestond dat een plaatselijke priester de plechtigheid leidde.

De moorden schokten de wereld en werden snel veroordeeld door kardinaal Maung Bo, de aartsbisschop van Yangon, die ze een “hartverscheurende en gruwelijke daad” noemde.

Dood, schok en verwoesting

“Het feit dat de lichamen van de gedode, verbrande en verminkte mensen op Eerste Kerstdag werden gevonden, maakt deze afschuwelijke tragedie nog schrijnender en ziekelijker. Terwijl de rest van de wereld de geboorte van Christus met vreugde vierde, leden de mensen van het dorp Mo So onder dood, schok en verwoesting”, aldus Bo.

De kardinaal, die ook voorzitter is van de bisschoppenconferentie van Myanmar, drong er bij het leger op aan “te stoppen met het bombarderen en beschieten van onschuldige mensen, te stoppen met het vernietigen van huizen en kerken, scholen en klinieken” en “een dialoog aan te gaan met de democratische beweging en etnische gewapende groeperingen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kritiek

Bo kreeg overigens kritiek omdat hij de militaire leider van Myanmar, generaal Min Aung Hlaing, had ontmoet en samen met hem op 23 december een taart had aangesneden om Kerstmis te vieren in het huis van de aartsbisschop in Yangon.

Binnen enkele uren na de bijeenkomst van 23 december lanceerde de militaire junta luchtaanvallen, waardoor duizenden mensen gedwongen werden hun huizen te ontvluchten naar buurland Thailand.

Gewapend verzet

Het militaire regime van Myanmar negeerde herhaalde oproepen van wereldse en religieuze leiders, onder wie paus Franciscus, en bleef dorpen en etnische gebieden aanvallen waar het gewapend verzet het sterkst was.

Volgens de Chin Human Rights Organization werden op 30 december twee baptistenkerken in de verlaten stad Thantlang in brand gestoken door soldaten.

Geteisterd

In de door conflicten geteisterde stad zijn tot nu toe vijf kerken en meer dan 450 huizen beschadigd door branden. In de deelstaat Chin werden tussen augustus en november ongeveer 22 kerken en 350 burgerwoningen verbrand of vernietigd door het leger, aldus de mensenrechtenorganisatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.