fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Na drie jaar volhouden voor het eerst een kerststal in het Europees Parlement

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 december 2022
image
Voor het eerst staat er een kerststal in het hoofdkantoor van het Europees Parlement in Brussel. Tot voor kort werd een kerststal als "mogelijk aanstootgevend" gezien voor niet-gelovigen. Foto: Partido Popular

Het is een Spaanse europarlementariër gelukt om een kerststal in het hoofdkantoor van het Europees Parlement te plaatsen. Het is de eerste keer dat er een staat. “Europa kan niet worden begrepen zonder haar christelijke wortels”, zegt initiatiefneemster Isabel Benjumea.

Vanaf gisteren tot Driekoningen (6 januari) is de kerststal van Spaanse makelij te bewonderen in het Brusselse parlementsgebouw.

Mogelijk aanstootgevend

Benjumea ondervond aanvankelijk nogal wat weerstand. Behalve bureaucratie en deadlines kreeg ze te maken met de houding van de Italiaanse voorzitter van het parlement, Davis Sassoli, die haar mededeelde dat een kerststal “mogelijk aanstootgevend” was voor niet-gelovigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Na drie jaar volhouden kreeg de europarlementariër dit keer steun van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola uit Malta. Maar toch: zij gaf haar enkel voor dit jaar toestemming voor deze “speciale tentoonstelling”.

Kruistocht

De katholieke europarlementariër vindt de geboorte van Jezus de “de mooiste manier om het Evangelie te verkondigen”, zegt ze in een interview met het katholieke medium Aleteia. Het geloof aan anderen opdringen wil ze echter niet. “Het is een verdediging van de vrijheid van geloof, een ‘kruistocht’ om iets te normaliseren dat uit instellingen is weggelaten.”

image
De Spaanse europarlementariër Isabel Benjumea kreeg het dit jaar eindelijk voor elkaar om een kerststal in het Europees Parlement te plaatsen. "Het is onaanvaardbaar om de christelijke wortels van Europa te negeren." Foto: Wikipedia

Benjumea vindt het dan ook “onaanvaardbaar om de christelijke wortels van Europa te negeren”, vervolgt ze. “Noch haar geschiedenis, noch haar cultuur, noch haar kunst kunnen zonder het christendom worden begrepen. Evenmin kunnen we het politieke project van de EU begrijpen zonder het christelijk mensbeeld, dat de inspiratiebron is voor veel van de grondleggers van het Europese project, zoals Robert Schuman”, zegt ze.

“Zonder het christelijk geloof zou niets van dit alles hebben bestaan”, gaat ze verder, waarbij ze wijst op het feit dat “de meest vrije, tolerante en welvarende samenlevingen christelijke wortels hebben”.

Handgemaakt

De handgemaakte kerststal komt uit Murcia, een regio in het zuidoosten van Spanje met een aloude kerststallentraditie. Ambachtslieden uit het atelier van kunstenaar Jesús Griñán hebben de kerststal vervaardigd. Griñán plaatste eerder al kerststallen op tal van andere plaatsen in Europa en Azië.

https://www.kn.nl/donaties/

Het Europees Parlement heeft financieel niet bijgedragen aan de stal. De rekening gaat naar alle Spaanse EP-leden van de Partido Popular. Ze hopen dat een kerststal in het Europees Parlement een traditie wordt.

Kerst met KN

Traditiegetrouw brengt Katholiek Nieuwsblad een dubbeldikke kersteditie uit. Bestel nu om die op tijd in huis te hebben!