<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Na paus wil ook Macron verlichting van schulden arme landen

Catholic News Agency 15 april 2020
image
Emmanuel Macron in 2018 Foto: CNS Photo - Paul Haring

Nadat paus Franciscus er op Eerste Paasdag al voor pleitte, vroeg een dag later ook de Franse president Emmanuel Macron schuldverlichting voor arme landen tijdens de coronacrisis.

Hij deed dit in een televisietoespraak. Ook sprak hij over kwijtschelding van schulden “op grote schaal”.

‘Onze buren helpen’

Macron zei: “We moeten onze Afrikaanse buren helpen om het virus effectiever te bestrijden. Ook moeten wij hen economisch helpen door hun schulden massaal kwijt te schelden.”

Hoewel Macron er niet naar verwees, was dit dezelfde boodschap als die van de paus een dag ervoor.  Met Pasen riep Franciscus geldschieters op om de schulden kwijt te schelden van arme landen die nu worden bedreigd door de gevolgen van het coronavirus.

‘Schuld verminderen of zelfs kwijtschelden’

In zijn Urbi et Orbi-toespraak zei de paus: “Mogen, gezien de omstandigheden, ook de internationale sancties worden verlicht die de getroffen landen verhinderen om hun eigen burgers te helpen. Mogen alle landen in staat zijn om de grootste noden van dit moment te lenigen, door de schuld te verminderen of zelfs kwijt te schelden waar de armste landen zo onder gebukt gaan.”

Eerdere oproep Johannes Paulus II

Hij was niet de eerste paus die hierom vroeg. Paus Johannes Paulus II steunde de Jubileum 2000-campagne. Dit was een internationale coalitiebeweging die aandrong op het kwijtschelden van de schulden van ontwikkelingslanden tegen het jaar 2000.

In 1999 sprak hij de campagnevoerders toe en zei hij dat schuldverlichting in veel opzichten een voorwaarde was voor de armste landen om vooruitgang te boeken in hun strijd tegen armoede.

365 miljard dollar

Arme landen zijn miljarden dollars verschuldigd aan internationale financiële instellingen en rijke landen. Volgens Radio France Internationale is de gezamenlijke schuld van de landen in Afrika de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 365 miljard dollar. 145 miljard ervan is verschuldigd aan China.

“Wij moeten onze Afrikaanse buren economisch helpen door hun schulden massaal kwijt te schelden”
- Emmanuel Macron

Persbureau Reuters meldde op Tweede Paasdag dat de ministers van Financiën van de G20 (de negentien grootste nationale economieën plus de EU) en van de G7 (zeven rijke industrielanden) deze week zullen spreken over lastenverlichting.

‘Enorme bereidheid’

De algemeen directeur van de Wereldbank zei dat de leden van de G20 en G7 in grote lijnen een tijdelijke pauze in de schuldaflossing ondersteunen.

Hij zei: “Iedereen begrijpt dat we de armste landen moeten helpen. Er is een enorme bereidheid – absoluut niemand trekt het in twijfel. Ik denk dat we op een goed punt staan om verder te gaan.”

IMF: schuldverlichting 25 landen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kondigde aan dat het, in reactie op de pandemie, goedkeuring had verleend voor onmiddellijke schuldverlichting aan 25 landen.

IMF-directeur Kristalina Georgieva zei: “Dit biedt subsidies aan onze armste en meest kwetsbare leden om hun IMF-schuldenverplichtingen voor een eerste fase in de komende zes maanden te dekken.”

Het helpt de landen volgens haar om “meer van hun schaarse financiële middelen te besteden aan essentiële medische noodhulp en andere hulpverlening”.

Onder de landen die onmiddellijke IMF-hulp ontvangen, behoren enkele van de armste ter wereld, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger en Mozambique.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.