<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nicaraguaanse bisschop wegens bedreigingen naar Rome

KN Redactie 11 april 2019
image
Mgr. Silvio Baez CNS photo/Oswaldo Rivas, Reuters

De Nicaraguaanse bisschop Silvio Baez verlaat zijn land voor onbepaalde tijd wegens toenemende zorgen over zijn veiligheid. De hulpbisschop van Managua zal op verzoek van de paus naar Rome verhuizen. 

Baez zei tijdens een persconferentie op woensdag bedroefd te zijn dat hij zijn thuisland moet verlaten. “Ik dank paus Franciscus die mij heeft gevraagd om voor een tijd naar Rome te gaan. Ik draag ik mijn herderlijke hart de vreugde en het verdriet, de pijn en hoop van het Nicaraguaanse volk met mij mee”, aldus de hulpbisschop.

Gewaarschuwd voor moordplan

Baez bevestigde dat hij in juni vorig jaar gewaarschuwd werd door de toenmalige VS-ambassadeur in Nicaragua. Die vertelde hem dat er plannen waren om hem of andere prominenten in de oppositie tegen de regering van president Ortega te vermoorden. De hulpbisschop is een van de grootste criticasters van Ortega en is via twitter vaak bedreigd omwille van zijn uitgesprokenheid. Ook werd hij vorig jaar aangevallen door paramilitairen in een kerk, waarbij hij lichte verwondingen opliep. 

In april vorig jaar braken in Nicaragua protesten uit nadat president Daniel Ortega hervormingen aankondigde in het sociaal stelsel. De harde onderdrukking door veiligheidstroepen en milities, leidde in de daaropvolgende maanden tot meer protesten, die met harde hand werden neergeslagen, met tot dusver honderden doden tot gevolg.

Kerk als bemiddelaar

De katholieke Kerk in Nicaragua heeft steeds geprobeerd te bemiddelen, in eerste instantie zelfs op verzoek van de president. Nadat bisschoppen, priesters en religieuzen het steeds meer opnamen voor de demonstranten, reageerde Ortega keihard: in een toespraak beschuldigde hij de bisschoppen ervan tot “een groep coupeplegers” te behoren.

De Kerk heeft gevraagd om dit jaar nog nieuwe verkiezingen te organiseren, in plaats van in 2021 zoals gepland. Ortega heeft die suggestie verworpen. De Nicaraguaanse bisschoppen stapten na de weigering van de president uit de onderhandelingen. De condities die Ortega stelde zouden volgens de bisschoppen een vreedzame oplossing in de weg staan. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.