<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nicaraguaanse dictatuur toont beelden van bisschop Álvarez uit de gevangenis

Catholic News Agency 28 maart 2023
image
Voor het eerst sinds zijn veroordeling op 10 februari zijn er beelden van de Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez gepubliceerd. Foto: OSV News screenshot - Canal 4 Nicaragua

Een Nicaraguaans nieuwsmedium plaatste zaterdag beelden van de gevangengenomen bisschop Rolando Álvarez. Op de video is te zien hoe hij met zijn broer en zus een maaltijd deelt. Ook zegt de bisschop dat het goed met hem gaat. Hoe betrouwbaar dat is, valt nog te bezien. Het nieuwsmedium steunt de dictatuur van Daniel Ortega in Nicaragua.

“Godzijdank gaat het goed met mij, met veel innerlijke kracht, met veel vrede in de Heer en de Allerheiligste Maagd”, zegt de bisschop van Matagalpa in de video als antwoord op de vraag hoe het met hem gaat.

Mensenrechtenschendingen

Ruim een maand geleden werd Álvarez veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar en vier maanden op beschuldiging van verraad aan het vaderland. Nadien wist niemand waar hij werd vastgehouden. Tot 25 maart, toen zijn broer en zus samen met hem in de gevangenis een maaltijd kregen voorgeschoteld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De gevangenis die officieel de nationale penitentiaire inrichting van Jorge Navarro de Tipitapa heet, wordt ook wel La Modelo genoemd. Die staat bekend als een gevangenis waar verschillende mensenrechtenschendingen worden gepleegd. Zo is het er overbevolkt, is er een gebrek aan medische zorg en valt het gevangenispersoneel de gevangenen aan. Ook worden familieleden die op bezoek komen soms vastgehouden en zit er wasmiddel in het eten.

Moederliefde

De Nicaraguaanse bisschop droeg blauwe gevangeniskleding en was zichtbaar vermagerd. Hij dankte “de Allerheiligste Maagd” omdat door haar ‘ja’ op deze dag van Maria Boodschap “het Woord vlees zou worden en onder ons zou wonen voor onze redding en verlossing”, en omdat op “haar dag” zijn broer en zus hem opzochten.

image
De beelden laten zien hoe de bisschop samen met zijn broer en zus een maaltijd nuttigen. Foto: OSV News screenshot - Canal 4 Nicaragua

“De Moeder beschermt ons en bedekt ons altijd allemaal met dezelfde moederliefde”, concludeerde Álvarez in de video.

Hoe zie ik eruit?

In een reactie op het bezoek van zijn broer en zus, zei Álvarez dat ze met elkaar hadden gesproken en dat “de kleine maaltijd die onze vrienden van het penitentiaire systeem voor ons genadig en vriendelijk verzorgden goed smaakte”.

https://www.kn.nl/donaties/

Nadat hij de bevoegde autoriteiten en de gevangenis bedankte voor de goede behandeling, zei de interviewer vervolgens tegen bisschop Álvarez: “We zijn blij te zien dat het goed met je gaat.” Hierop antwoordde de glimlachende bisschop: “Hoe zie ik eruit? Gezond? En hoe ziet mijn gezicht eruit?”

Keuze

De prelaat had op 9 februari geweigerd om samen met 222 andere politieke gevangenen, waaronder priesters en seminaristen, naar de Verenigde Staten te worden gedeporteerd. Hij koos ervoor om bij de 37 andere politieke gevangenen in Nicaragua te blijven.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.