<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nicaraguaanse Ortega-regime jaagt alweer zusters het land uit

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 april 2023
image
De president van Nicaragua, Daniel Ortega, blijft doorgaan met zijn strijd tegen de katholieke Kerk. Afgelopen week werden twee zusters het land uitgezet. OSV News - Yamil Lage, via Reuters

Het Ortega-regime in Nicaragua zet de strijd tegen de katholieke Kerk in het land voort. Twee dominicanessen zijn afgelopen week het land uitgezet. Dinsdag maakten trappistinnen bekend dat de regering hun klooster in beslag heeft genomen, nadat ze eerder vrijwillig het land hadden verlaten.

De twee dominicanessen zijn het bisdom Tilarán-Liberia woensdag in Costa Rica aangekomen, meldde CNN donderdag. De zusters, die beide uit Costa Rica afkomstig zijn, runden een verpleeghuis in Nicaragua.

In beslag

De trappistinnen meldden volgens CNA dinsdag op Facebook dat het Ortega-regime hun klooster in beslag heeft genomen. In het gebouw is nu het Nicaraguaanse Instituut voor Landbouwtechnologie gehuisvest.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De zusters zelf hadden het land eerder al vrijwillig verlaten, onder meer vanwege een gebrek aan roepingen, “redenen die de orde heeft” en de hoge leeftijd van een aantal zusters. Ze hadden er zo’n 22 jaar gewoond.

Of de nieuwe eisen aan het verblijf van religieuzen in Nicaragua een rol speelden bij hun vertrek, schrijven ze niet. In hun Facebookbericht van 11 april schrijven ze enkel dat ze het klooster onder het bestuur van het bisdom lieten, terwijl hun vertrek werd geregeld met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de greep

Sinds de protesten tegen de regering in 2018 heeft het Ortega-regime het op de geestelijkheid gemunt. De steun van de katholieke Kerk aan de demonstranten werd door de president uitgelegd als een poging tot staatsgreep.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met steeds strengere regelgeving probeert Ortege de Kerk in zijn greep te krijgen of te verbannen. Tal van geestelijken worden het land uit gezet of gevangengenomen.

In juli vorig jaar verlieten de zusters van Moeder Teresa noodgedwongen het land. Tegelijkertijd werden zo’n honderd andere non-profit organisaties door de Nicaraguaanse regering illegaal verklaard.

In februari werd bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa tot meer dan 26 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.