<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Maduro vraagt paus om te bemiddelen

KN Redactie 5 februari 2019
image
President Nicolas Maduro Foto: CNS/handout Reuters

President Nicolás Maduro heeft paus Franciscus per brief gevraagd om te bemiddelen in de huidige crisis in Venezuela.

In een interview met de Italiaanse zender Tg24 zegt Maduro een brief naar Rome te hebben gestuurd om de paus te vragen “ons te helpen op de weg van de dialoog”. Het nieuws werd maandag bevestigd door de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin. “De paus weet dat ik een geloofsbelijder ben. Ik bid, een christen van gebed en actie. En met deze geest heb ik om hulp gevraagd”, zegt Maduro in gesprek met de nieuwszender.  Parolin zegt op zijn beurt dat Maduro’s brief de dialoog in Venezuela “opnieuw lanceert”.

Erkenning interim-president

Op maandag erkenden Nederland en een aantal EU-landen oppositieleider Juan Guaidó officieel als interim-president van Venezuela. De landen deden dit nadat het ultimatum was overschreden waarmee ze president Maduro opriepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Met de erkenning van Guaidó neemt de druk op Maduro steeds verder toe. Eerder betuigden landen als de VS en Canada al hun steun aan de interim-president. Maar er zijn ook landen die Maduro steunen. Onder andere Rusland, China Bolivia, Cuba en Iran blijven achter de president staan.

Paus Franciscus stelt zich neutraal op in de kwestie. Tijdens de terugreis van de WJD in Panama vorige week, zei Franciscus dat partij kiezen in Venezuela “pastoraal onvoorzichtig” is. De paus zei ook bezorgd te zijn over “het bloedvergieten” in Venezuela en pleitte voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor de huidige crisis.

“Paus Franciscus stelt zich neutraal op in de kwestie. De Venezolaanse bisschoppen zijn veel meer uitgesproken”

Venezolaanse bisschoppen

De Venezolaanse bisschoppen zijn veel meer uitgesproken.  Ze betuigden direct hun steun voor de vreedzame demonstraties die in januari in het land werden georganiseerd tegen president Maduro. Tijdens een van de manifestaties riep oppositieleider Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Enkele bisschoppen liepen zelfs mee in de zogenaamde oppositiemarsen. Ook laten ze in interviews met verschillende media geregeld blijken welke kant ze kiezen in de sociaal-politieke crisis.

Vorige week zei de emeritus-aartsbisschop van Caracas te hopen dat president Nicolas Maduro gehoor geeft aan de oproep van paus Franciscus en de macht neerlegt in Venezuela. Kardinaal Jorge Urosa zei in gesprek met ACI Prensa dat het presidentschap van Maduro “absoluut schadelijk” is geweest voor het Venezolaanse volk. Deze week noemde de voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie dat de sociaal-politieke situatie in Venezuela “onhoudbaar” is. Bisschop José Luis Azuaje zei ook geen bezwaar tegen actief ingrijpen door de Verenigde Naties.

Op vrijdag nodigden de Venezolaanse bisschoppen oppositieleider Guaidó uit bij een ontmoeting om humanitaire hulp voor het land te mobiliseren.