fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nieuwe Vaticaans afgevaardigde voor Verenigde Naties benoemd

Sanne Gerrits 19 november 2019
image
Aartsbisschop Gabriele Caccia tijdens een feestelijke Mis op de Filipijnen in 2018. Foto: Florentino Floro - Wikimedia Commons

Aartsbisschop Gabriele Caccia is door paus Franciscus benoemd tot de nieuwe permanente Vaticaanse afgevaardigde voor de Verenigde Naties. Caccia zei dat de paus hem de missie gaf internationale discussies en debatten te verlichten met de principes van de katholieke sociale leer.

De 61-jarige Italiaanse aartsbisschop was sinds september 2017 aangesteld als apostolisch nuntius in de Filipijnen. Zijn benoeming bij de Verenigde Naties werd op 16 november door het Vaticaan bekendgemaakt.

“Ik heb echt genoten van mijn tijd in de Filipijnen en zal het prachtige land en zijn gelovige mensen missen, ik ben hen diep dankbaar,” verklaarde Caccia in een persverklaring.

Het licht van de sociale leer van de Kerk

De aartsbisschop zal zijn nieuwe taak op 16 januari op zich nemen. “Ik hoop in staat te zijn deze nieuwe taak die paus Franciscus mij heeft toevertrouwd goed te vervullen en het heldere licht van de sociale leer van de Kerk in te kunnen brengen in discussies en debatten van de internationale gemeenschap.”

“Volgend jaar,” merkte hij op, “zal de VN het 75-jarig jubileum vieren en ik zie ernaar uit de Heilige Stoel te helpen om de Verenigde Naties te ondersteunen bij het vernieuwen van zijn toewijding aan de fundamenten van het handvest, het voorkomen van oorlog, het beschermen van de menselijke waardigheid en rechten, het promoten van integrale ontwikkeling en het bevorderen van respect, en implementatie van de internationale wetten en verdragen.”

Aartsbisschop Caccia vervangt bij de Verenigde Naties aartsbisschop Bernardito Auza, die door paus Franciscus in oktober benoemd werd tot apostolisch nuntius van Spanje en Andorra.