fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nigeria betreurt bijna honderd doden na Goede Week vol aanslagen

Douglas Burton - CNA 11 april 2023
image
Uitgebrande voertuigen na de aanval op Goede Vrijdag in het Nigeriaanse Ngban in de staat Benue. Tientallen doden en gewonden vielen bij deze aanslag. Foto: CNA - Justice, Development and Peace Commission

Nigeria kijkt terug op een week van oplaaiend geweld door islamitische milities in de staat Benue. Ten minste 94 mensen werden tijdens de Goede Week gedood bij verschillende aanvallen op christelijke gemeenschappen.

De vertrekkende gouverneur van Benue, Samuel Ortom, had enkele uren voor een van de aanvallen bewoners opgeroepen om waakzaam te blijven. Hij bekritiseerde de volgens hem trage reactie van politie en legereenheden op zijn hulpverzoeken.

Ortom wil dat burgers vuurwapens mogen bezitten om zich te verdedigen. Hij spande zich vier jaar lang in om de wetten hiervoor te wijzigen, zonder succes.

Dodental mogelijk fors hoger

Op Palmzondag vond de eerst gemelde aanval plaats. Naar verluidt bestormden gewapende mannen op een dienst in een pinksterkerk in Akenawe-Tswarev in de staat Benue. Ze brachten een jongen om het leven en ontvoerden de predikant en andere gelovigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 5 april doodden schutters volgens Associated Press minstens vijftig mensen in Umogidi. Dit dorp ligt in een katholiek bolwerk in het westen van Benue.

image
De dag na de aanval op een basisschool in Ngbam staan getraumatiseerde overlevenden er verslagen bij. Foto: CNA - Justice, Development and Peace Commission

Volgens een rapport van een Nigeriaans nieuwsmedium zouden op 3 april 47 doden zijn gevallen in Apa. Het is niet duidelijk of christenen het doelwit waren van die aanslag. Als dat wel het geval zou zijn, zou het dodental in de Goede Week mogelijk fors hoger zijn en tot minstens 134 doden oplopen.

Ontheemde boeren

In de nacht van Goede Vrijdag vielen zo’n 43 doden toen islamitische schutters een basisschool in het dorp Ngban binnenvielen. Minstens 40 mensen raakten gewond. In de school leefden ongeveer 100 ontheemde christelijke boeren en hun gezinnen.

https://www.kn.nl/donaties/

De deelstaat Benue heeft naar schatting twee miljoen ontheemden die niet op hun traditionele landbouwgronden kunnen leven uit angst om gedood te worden. Sommige boeren wagen het om overdag hun akkers te bewerken en trekken zich ’s nachts terug in kampen voor ontheemden.