<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Onderzoek onthult impact lockdown voor Britse katholieke Kerk

Sanne Gerrits 18 juni 2020
image
Britten lopen met mondkapjes voorbij een gesloten Westminsterkathedraal in Londen. CNS photo/Toby Melville, Reuters

Ook in Groot-Brittannië staan de kerkelijke financiën er niet florissant voor na de lockdown. Een onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor de katholieke Kerk onthulde dat de meeste Britten wel achter hun bisschoppen staan in hun beslissing de kerken tijdelijk te sluiten.

Onderzoeker Francis Davis van de Universiteiten van Birmingham en Oxford werkte samen met het katholieke mediaplatform Catholic Voices om de impact van de lockdown op katholieken te meten. In breder verband wordt ook de reactie van Britse en Ierse christenen op de gezondheidscrisis onderzocht, zo meldt het Britse katholieke tijdschrift The Tablet.

Teruggang in donaties

Net als in Frankrijk, Duitsland en Nederland, ondervinden de parochies in Engeland forse financiële tegenslagen door de coronacrisis. Over de teruggang in donaties aan de Kerk vonden de onderzoekers dat 74% van de Britten was gestopt met doneren tijdens de lockdown. Hetzelfde percentage zei echter wel weer te zullen geven als de kerken weer open gingen. Een groot gedeelte van de ondervraagden was er van overtuigd dat het na de lockdown wel weer goed zou komen met de financiën van de Kerk.

Online Missen de toekomst?

De kerken in Groot-Brittannië zijn sinds 15 juni weer op een kiertje open voor persoonlijk gebed. Uit het onderzoek blijkt dat 93% van de ondervraagde katholieken wel eens gebruik heeft gemaakt van een online Mis, 66% deed dit regelmatig. Voor veel katholieken (83%) was dit duidelijk een tijdelijke oplossing, 17% is van plan ook na de heropening door te gaan met het online volgen van de Mis.

Voor de onderzoekers een indicatie dat online Missen voor zieken of gehandicapten een aantrekkelijk alternatief kunnen vormen. Van de ondervraagden denkt 14% dat de livestream Missen de manier voorwaarts is voor de toekomstige generatie.

Meer tijd voor gebed

Het geestelijk leven van de ondervraagde katholieken is merkbaar veranderd door de sluiting van de kerken. 55% Gaf aan dat zij nu meer tijd besteden aan gebed. 51% Voelde zich tijdens de lockdown nauwer verbonden met God.

Steun voor bisschoppen

69% Van de Britse katholieken vinden de tijdelijke sluiting van de kerkgebouwen niet te ver gaan. De Britse bisschoppen krijgen van een krappe meerderheid (51%) steun in hun beleid tijdens de crisis, dat beduidend strenger was dan in andere Europese landen.

Nu de kerken weer open gaan voor persoonlijk gebed, moedigde aartsbisschop John Wilson van Southwark iedereen aan om zich welkom te voelen in de Kerk. “Of je nu wilt bidden, de eerste stappen in de kerk zet of niet meer zo goed weet hoe te bidden, wees welkom. Stel je voor dat je de belangrijkste dingen die in je hart omgaan, bespreekt met je beste vriend,” zei Wilson.

De Britse kerken gaan in juli pas verder open volgens een stappenplan dat door de regering is opgelegd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.