Het geluksgevoel van mensen lijkt samen te hangen met religieuze activiteit. Dat blijkt uit een breed onderzoek in 35 landen door het Amerikaanse Pew Research Center.
“Wij zijn uitgegaan van een fundamentele vraag naar de rol van religie in het sociale en individuele welzijn”, aldus onderzoeksleider Joey Marshall in een interview met het katholieke persbureau CNS. “Dat is een vraag die we niet helemaal kunnen beantwoorden. We kunnen niet bewijzen dat religie mensen gelukkiger maakt. Maar het is een belangrijke en fundamentele kwestie.” Het onderzoekt wijst er niettemin op dat geluk zich uitstrekt over alle godsdiensten, of het nu katholicisme, orthodoxie, protestantisme, islam of oosterse godsdiensten betreft.
De respondenten zijn verdeeld over drie groepen. Degenen die zich met een bepaalde godsdienst identificeren en minstens eens per maand aan een religieuze activiteit deelnemen vallen onder de categorie ‘religieus actieven’. Gelovigen die minder aan activiteiten deelnemen worden de ‘inactieven’ genoemd en zij die zich niet met een religieuze groep associëren zijn de ‘niet religieus gebondenen’.
In een groep van 26 landen staat Nederland op de tiende plaats waar mensen zeggen gelukkig te zijn. 38% van de religieus actieven zegt gelukkig te zijn tegenover 36% van de inactieven en 30% van de niet religieus gebondenen. Dat verschil is veel sterker in de VS, waar 36% van de actieven zegt gelukkig te zijn, terwijl bij de inactieven en niet-gebondenen slechts voor 25% geldt. Van de Oosterburen noemt slechts een op de drie actieven zichzelf gelukkig. Van de niet-gebondenen een op de vijf. De inactieven zitten er tussenin. Bovenaan de lijst staan Mexico, Colombia en Ecuador. In Mexico zegt 61 tot 71% gelukkig te zijn, oplopend van niet-gebondenen tot de religieus actieven.
Opvallend is dat in de meeste onderzochte landen de religieus actieven vaker lid zijn van niet-religieuze organisaties en vrijwilligerswerk doen. In Nederland liggen die cijfers voor de drie categorieën met percentages tussen de 48 en 52% weinig uit elkaar.
Van de 35 landen is slechts in zeven landen de meerderheid van de bevolking religieus actief. Behalve Polen en Zuid Afrika zijn dat allemaal Latijns-Amerikaanse landen. In Nederland noemt 64% van de bevolking zich niet religieus gebonden. Slechts 16% is religieus actief. Religieus actieven gaan verhoudingsgewijs vaker stemmen, en roken en drinken minder. (KN/CNS)