<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Oorlog in Oekraïne domineert vredesconferentie Sant’Egidio

Cindy Wooden - CNS 24 oktober 2022
image
De Franse president Macron spreekt bij de opening van de Vredesconferentie van Sant'Egidio in Rome. Foto: CNS - Remo Casilli, Reuters

Alle sprekers gingen bij de opening van de conferentie zondag in op de oorlog in Oekraïne. Rusland gebruikt religie om “haar daden te rechtvaardigen”, sprak de Franse president Macron fel.

De internationale gemeenschap moet werken aan vrede, en gelovigen van alle religies moeten daarvoor bidden, maar Oekraïne onder druk zetten om vrede te sluiten met Rusland zou “het recht van de sterkste officieel maken”. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron zondag in een toespraak tot religieuze leiders die in Rome bijeen zijn.

“We weten allemaal hoe de orthodoxe religie vandaag de dag door de Russische autoriteiten wordt gemanipuleerd om haar daden te rechtvaardigen”, zei Macron bij de opening van vredesconferentie van de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Ontmoeting met de paus

De veroordeling van de inval van Rusland in Oekraïne overheerste de opening, met nota bene metropoliet Antony Sevryk van Volokolamsk, verantwoordelijke voor de externe relaties van de Russisch-orthodoxe Kerk, op de eerste rij. De metropoliet weigerde met verslaggevers te spreken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een paar uur voor het begin van de conferentie vertelde paus Franciscus de bezoekers op het Sint-Pietersplein dat hij dinsdag samen met de aanwezige religieuze leiders in het Colosseum zal bidden voor vrede in Oekraïne en in de wereld. Franciscus vroeg iedereen om met hem mee te bidden. Ook ontving hij maandag president Macron in het Vaticaan voor een privé-audiëntie.

Vrede is het hoogste goed

“Praten over vrede en oproepen tot vrede kan vandaag ondraaglijk zijn voor degenen die vechten voor hun vrijheid, en het kan hen het gevoel geven dat ze op de een of andere manier verraden worden”, zei Macron zondagavond tijdens de conferentie.

Vrede is het hoogste goed en vereist altijd concessies, zei Macron daar ook. Maar als de voorwaarden van buitenaf worden gedicteerd, verankeren ze onrecht en zaaien ze de kiem voor toekomstige onrust.

“Er bestaat niet zoiets als een ‘heilige oorlog’, in plaats daarvan moet er een ‘heilige vrede’ zijn”
- Italiaanse president Sergio Mattarella

Een andere spreekster zondag was Olga Makar. Zij maakt deel uit van de Gemeenschap van Sant’Egidio in Kiev en sprak in Rome over de terreur en vernietiging van de oorlog. “We worden ‘s morgens wakker en gaan kijken wat er ‘s nachts is opgeblazen. Bij het avondeten bespreken we hoe we ons kunnen voorbereiden op een nucleaire aanslag.”

“Onze huizen zijn verwoest, onze steden liggen in puin”, zei Makar ook. “Maar onze liefde, onze solidariteit, ons vermogen om anderen te helpen, onze dromen kunnen niet worden vernietigd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Leren wij van onze fouten?

De Italiaanse president Sergio Mattarella zei zondag dat “gezien de toename van conflicten in zoveel delen van de wereld, men zou kunnen denken dat de mensheid niet in staat is van haar fouten te leren, dat het collectieve geheugen dat als leidraad zou moeten dienen en zou moeten voorkomen dat dezelfde tragische fouten worden begaan, verloren is gegaan”.

Maar, zo zei hij, het besluit van Johannes Paulus II in 1986 om leiders van alle religies naar Assisi te halen om elkaar te leren kennen, om zich ertoe te verbinden hun volgelingen geweldloosheid bij te brengen en om voor de vrede te bidden, was een teken van hoe dicht religieuze gemeenschappen bij het leven en de strijd van hun volk staan en een erkenning van het recht van ieder mens om in vrede te leven.

“Er bestaat niet zoiets als een ‘heilige oorlog’”, benadrukte Mattarella. “In plaats daarvan moet er een ‘heilige vrede’ zijn, om de mensheid en haar toekomst echt te dienen.”

‘Zonder dialoog blijven alleen wapens over’

Kardinaal Matteo Zuppi, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie en lid van de Sant’Egidio-gemeenschap, zei op de conferentie dat “zonder dialoog alleen wapens overblijven”.

Maar “de dialoog behandelt geenszins alle motieven als gelijk, gaat de vraag naar de verantwoordelijkheid niet uit de weg en verwart nooit de agressor en het slachtoffer”, benadrukte hij. Zuppi voegde er nog aan toe dat het stoppen van de exponentiële spiraal van oorlog alleen mogelijk is door de waarheid te erkennen. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.