<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Oostenrijkse bisschoppen stellen ad-liminabezoek uit vanwege lockdown

KN Redactie 25 november 2021
image
Politieagenten in Wenen controleren de vaccinatiestatus van winkelend publiek bij de ingang van een winkel. In Oostenrijk is sinds maandag opnieuw een lockdown van kracht, vanwege de sterke toename van het aantal coronabesmettingen. Foto: CNS photo - Lisi Niesner, Reuters

De Oostenrijkse bisschoppen hebben hun ad-liminabezoek aan Rome uitgesteld om rekening te houden met de strikte lockdown die in het land geldt. 

Aartsbisschop Franz Lackner van Salzburg, voorzitter van de Oostenrijkse bisschoppenconferentie, zei dinsdag tegen de katholieke nieuwszender Kathpress liever in het land te blijven als teken van solidariteit.

Unaniem

Lackner zei dat de Oostenrijkse bisschoppen, die allemaal zijn gevaccineerd, maandag een videoconferentie hebben gehouden waarin ze het uitstel hebben besproken. De bisschoppen waren het volgens hem unaniem met elkaar eens dat dit een goede beslissing is, gezien de huidige situatie in Oostenrijk.

De beslissing, aldus Lackner, was moeilijk, omdat “we ons al lange tijd intensief hebben voorbereid op het ad limina-bezoek en uitkeken naar de ontmoeting met paus Franciscus en zijn naaste collega’s”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij benadrukte dat het uitstel van het bezoek “een teken van solidariteit is met iedereen die, als herstellende of gevaccineerde, momenteel veel moet ontberen om samen een uitweg uit de levensbedreigende pandemie te vinden.”

Pelgrimstocht

Bij een ad-liminabezoek bezoekt een bisschoppenconferentie van een land de paus en verschillende afdelingen van de Romeinse Curie. De bisschoppen brengen daarbij verslag uit over de toestand van hun bisdom.

Daarnaast vindt traditioneel een pelgrimstocht plaats naar de Sint-Pieter en de Sint-Paulus-buiten-de-muren in Rome. Het verplichte bezoek vindt normaal gesproken om de vijf jaar plaats.

Twee keer uitgesteld

Het bezoek van de Oostenrijkse bisschoppen, dat tussen 29 november en 3 december plaats had moeten vinden, stond al eerder in de planning.

Het werd in februari van dit jaar uitgesteld vanwege corona, waardoor dit de tweede keer is dat het bezoek wordt uitgesteld vanwege de pandemie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.