fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Oproep paus: ‘Help de stervende kinderen in Jemen’

KN Redactie 3 februari 2019
image
Een ondervoed kindje wordt verzorgd in een opvanghuis in Sanaa, Jemen. CNS Photo - Khaled Abdullah, Reuters

“De bevolking is uitgeput en heel veel kinderen lijden honger”, zei paus Franciscus zondag na afloop van het angelusgebed.

Krap een uur voor zijn vertrek naar de Verenigde Arabische Emiraten, sprak paus Franciscus de op het Sint-Pietersplein verzamelde gelovigen toe.

Grote zorgen

Na afloop van het angelusgebed zei de paus met grote zorg de ontwikkelingen in Jemen te volgen. Sinds 2015 is het land verwikkeld in een burgeroorlog met een grote humanitaire crisis tot gevolg.

“De bevolking is uitgeput door het lange conflict”, zei de paus dan ook. “Heel veel kinderen lijden honger, maar het lukt niet om aan voedsel te komen.”

De roep van de kinderen

De paus deed een oproep “aan alle betrokken partijen en aan de internationale gemeenschap” om er met spoed voor te zorgen dat de bereikte akkoorden worden gevolgd, de voedselverstrekking wordt gegarandeerd en er wordt gewerkt aan het welzijn van de bevolking.

“De roep van deze kinderen en hun ouders stijgt op naar God”, zei hij. Franciscus vroeg iedereen een Weesgegroet te bidden voor de bevolking van Jemen, vooral voor de kinderen.

“Laten we luid bidden, want er zijn kinderen die honger en dorst hebben, die geen medicijnen hebben en het gevaar lopen te sterven. Laten we deze gedachte met ons meenemen naar huis.

Acute honger

Exacte cijfers zijn moeilijk vast te stellen, maar volgens de VN zijn tussen de 13.500 en 80.000 mensen gedood sinds het uitbreken van de oorlog in 2015.

Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en naar schatting 14 miljoen inwoners lijden acute honger. (CNA)