<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Oproep Venezolaanse bisschoppen aan VN: ‘Oefen druk uit op Maduro’

Inés San Martín - Crux 26 juni 2019
image
Venezolaanse zusters nemen deel aan de protesten met borden waarop staat: 'Geen dictatuur meer'. CNS photo/Marco Bello, Reuters

De Venezolaanse bisschoppen hebben de ambassadeur voor de mensenrechten bij de VN opgeroepen het leven van de Venezolanen te verdedigen.

Zij overhandigden hun verklaring aan Michelle Bachelet, voormalig president van Chili, tijdens haar bezoek aan Venezuela op 21 juni.

Bachelet onderzocht namens de VN de mensenrechten in het land, waar sinds het begin van de crisis al vier miljoen mensen gevlucht zijn. Volgens lokale bronnen lijden vele Venezolanen honger en zoeken zij in vuilcontainers naar voedsel. Velen sterven onnodig aan behandelbare ziektes door een gebrek aan medicijnen. Daarbij steken ooit uitgestorven ziektes zoals de mazelen opnieuw de kop op in het land.

De bisschoppen schrijven: “We komen nu bij u met het verzoek in te grijpen. De bevolking heeft electorale, politieke en economische rechten, zodat het in vrede, waardigheid en vooruitgang kan leven.”

Ook vragen de bisschoppen om “vrijlating van de politieke gevangenen en de beëindiging van het gevangen houden van mensen op politiebureaus. De fundamentele oplossing voor deze crisis ligt in het houden van vrije en transparante verkiezingen.”

VN delegatie

Afgelopen vrijdag drong Bachelet er bij de Venezolaanse regering op aan om de gevangen genomen demonstranten vrij te laten. Sinds begin 2017 vinden er regelmatig demonstraties plaats in het land, waarbij mensen worden gearresteerd. Bachelet liet ook weten dat er een VN-delegatie achter zou blijven in het land om de mensenrechtensituatie in de gaten te houden.

De voormalige president van Chili kwam woensdag in Caracas aan voor een driedaags bezoek en ontmoette zowel president Nicolas Maduro als oppositieleider Juan Guaido, demonstranten, slachtoffers van mensenrechtenschendingen en de voorzitter van de bisschoppenconferentie. Guaido, voorzitter van de Nationale Vergadering (een soort Eerste Kamer) en leider van de oppositie, verklaarde zichzelf in januari tot interim president. Hierdoor verdiepte de crisis in het verdeelde land zich verder.

“Toen ik de slachtoffers en hun familie ontmoette, werd mij pijnlijk duidelijk dat de ernstige mensenrechtenschending om gerechtigheid schreeuwt,” sprak Bachelet op de persconferentie bij vertrek uit Venezuela. “Ik hoop ten zeerste dat ons onderzoek, advies en hulp verdere martelingen zal voorkomen en de toegang tot rechtvaardigheid zal openen. De regering heeft mijn team vrije toegang tot gevangenissen en gedetineerden beloofd, zodat wij de situatie goed kunnen monitoren.”

Humanitaire toestand

Tijdens haar bezoek in Venezuela, zag Bachelet met eigen ogen hoe de humanitaire toestand is verslechterd met betrekking tot het recht op voedsel, water, gezondheidszorg, onderwijs, evenals andere economische en sociale rechten. Volgens haar eerste cijfers gaat 75 procent van het nationale inkomen naar sociale programma’s. Bachelet hoorde echter van mensen die voltijds in dienst waren in de publieke sector maar nauwelijks medicijnen en voedsel konden betalen.

De katholieke bisschoppen willen “spreekbuis zijn voor de menselijke waardigheid van de meest kwetsbaren in de samenleving.” Daarom blijven zij “herhalen wat ze sinds 2004 al verklaren omtrent de ernstige humanitaire crisis die het volk doormaakt. Wij zijn verdedigers van het leven in al zijn vormen en de roeping van ons herders bestaat uit het horen van de noodkreet van onze mensen.”

Ernstige crisis

“De crisis heeft tot een massale uittocht geleid; nieuwe vormen van slavernij, mensenhandel en gedwongen prostitutie, grensconflicten, het niet respecteren van de inheemse bevolking, ondervoeding bij kinderen en benzinetekorten, waardoor mensen dagenlang in de rij moeten staan,” aldus de bisschoppen.

“Wanhoop is een gezondheidsprobleem geworden; het aantal zelfmoorden is verviervoudigd in het afgelopen jaar; de ernstige armoede is gegroeid als ook het aantal straatkinderen,” zo schreven ze aan Bachelet.

Hulp

De bisschoppen drongen er bij de VN-vertegenwoordiger op aan de regering aan te zetten tot het toelaten van hulporganisaties. Dit verzoek is ook gedaan door de Heilige Stoel, als sine qua non-voorwaarde om als bemiddelaar op te treden. Zowel Maduro als Guaido hadden om de bemiddeling van het Vaticaan gevraagd. Helaas weigert Maduro vooralsnog te erkennen dat er een humanitaire crisis in Venezuela bestaat.

In plaats daarvan heeft hij hulp aangenomen van Rusland. Maar zelfs Vladimir Poetin is die steun aan Maduro aan het afbouwen. Volgens een bericht van 17 juni in de New York Times, heeft Rusland een nieuw verzoek om leningen aan Venezuela geweigerd. Een vermindering van de staatsschulden zou Maduro helpen in zijn strijd tegen de oppositie. Volgens de krant zou Poetin ook gestopt zijn met investeringen in het land.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.