fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pakistan pakt haatprediker op

KN Redactie 26 november 2018
image
Aanhangers van de radicaal-islamitische TLP eisen na haar vrijspraak alsnog de doodstraf (Foto: CNS/Rahat Dar EPA)

Pakistan heeft de leider van de radicaal-islamitische Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) opgepakt. De partij legde onlangs het openbare leven in het land plat met de protesten tegen de vrijspraak van Asia Bibi.

Khadim Hussain Rizvi werd dit weekend gearresteerd kort voor hij in Islamabad aan een bijeenkomst deel zou nemen. Dat maakte informatieminister Fawad Chaudry zondag bekend. Hij voegde aan de korte mededeling toe dat de arrestatie als doel had “de bescherming van het openbare leven, eigendommen en orde”. Ook zei hij dat de maatregel “niets te maken heeft met de zaak van Asia Bibi”.

Herziening afgedwongen

De katholieke vrouw werd onlangs door het Pakistaanse Hooggerechtshof vrijgesproken van godslastering, waarvoor ze eerder de doodstraf had gekregen. Opgezweept door haatprediker Rizvi legden woedende moslims het openbare leven plat en wisten zij een herziening van de zaak af te dwingen. Asia Bibi mag tot nader order en in strijd met de grondwet het land niet verlaten.

Protest aangekondigd

De TLP heeft laten weten opnieuw actie te gaan voeren als Asia Bibi toch het land mag verlaten. Zondag riep een andere TLP-leider op tot protesten. Hij zei dat de politie op verschillende plaatsen in het land tientallen partijleden zou hebben opgepakt. (AsiaNews)