fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pakistan: van blasfemie beschuldigde katholiek op borgtocht vrij

Catholic News Agency 11 januari 2022
image
Christenen in Pakistan protesteren tegen de moord op een christelijk echtpaar wegens vermeende blasfemie. (Archieffoto) Foto: CNS, Sohail Shahzad - EPA

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft een katholieke man die beschuldigd wordt van godslastering op borgtocht vrijgelaten. Het besluit kan volgens een prominente advocaat hoopgevend zijn voor anderen die met een soortgelijke aanklacht worden geconfronteerd.

Advocaat Saif ul Malook verwelkomde de uitspraak van de rechtbank van vorige week waarmee Nadeem Samson op borgtocht vrij zal komen. De advocaat noemde de uitspraak tijdens een videogesprek met de mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign uitzonderlijk, “de eerste in de gerechtelijke geschiedenis van Pakistan”.

Beledigen Mohammed

Samson werd in 2017 gearresteerd en gevangengezet in Lahore, de op een na grootste stad van Pakistan. Dat gebeurde na een conflict over land. De man werd daarbij beschuldigd van het beledigen van de islamitische profeet Mohammed en aangeklaagd op grond van sectie 295-C van het Pakistaanse wetboek van strafrecht. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Malook was ook de advocaat van Asia Bibi, de katholieke moeder die in 2018 werd vrijgesproken van godslastering. Hij pleitte er tijdens een hoorzitting op 5 januari voor om te stoppen met de praktijk dat mensen die worden beschuldigd van godslastering niet op borgtocht vrijgelaten kunnen worden.

https://www.kn.nl/donaties/

Vrijspraak is ‘heel ander verhaal’

Een mogelijke vrijspraak voor Samson is volgens zijn advocaat overigens “een heel ander verhaal”. Volgens hem lopen mensen die zonder bewijs van godslastering worden beschuldigd enorme risico’s, zelfs tijdens het proces. “Wanneer Nadeem Samson zich naar de rechtbank begeeft, kan hij op elk moment kan worden vermoord.”.

Miljoen katholieken

In het overwegend islamitische Pakistan wonen ongeveer 4 miljoen christenen, waaronder meer dan een miljoen katholieken. Volgens hulporganisaties als Open Doors en Kerk in Nood behoort Pakistan tot de landen waar christenen het meest vervolgd worden.

Onder degenen die momenteel wachten op een proces wegens godslastering, zijn ook humanisten en moslims van verschillende stromingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1