<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pakistaans Hof bevestigt vonnis Asia Bibi

KN Redactie 29 januari 2019
image
Asia Bibi Foto: AN

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft de vrijspraak van Asia Bibi bevestigd. Dat is zojuist bekend geworden. Veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid uit vrees voor onlusten. Uit voorzorg zijn de afgelopen weken radicaal-islamitische kopstukken opgepakt.

Het nieuws werd in Nederland bekend via Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). Van Dalen heeft zich samen met vele anderen jaren hard gemaakt voor de Pakistaanse die ter dood was veroordeeld wegens vermeende godslastering.

‘Gerechtigheid’

“Eindelijk, Asia Bibi is nu daadwerkelijk vrij en kan Pakistan verlaten.  Meer dan negen jaar heeft ze onschuldig gevangen gezeten vanwege veronderstelde godslastering, en acht jaar heeft de doodstraf boven haar hoofd gehangen. Nu geschiedt gerechtigheid”, zegt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) in reactie op de uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat heeft geconstateerd dat het vonnis aan alle eisen voldeed en dat Asia Bibi vrij is.

Protest

Radicale moslims legden na haar eerste vrijspraak in oktober het openbare leven in Pakistan grotendeels plat. De protesten werden beëindigd nadat de regering toezegde dat het Hooggerechtshof het vonnis opnieuw zou bekijken.

Advocaat

Volgens Van Dalen zijn de “vreugde en dankbaarheid groot”. “Niet alleen bij de familie maar ook bij haar advocaat Saif ul Malook, die speciaal afgelopen zaterdag is teruggevlogen voor deze zitting en de uitspraak.” Malook werd in oktober door de VN min of meer gedwongen op het vliegtuig naar Europa gezet omdat zijn leven in Pakistan in gevaar was. Hij kreeg onderdak bij een van de vele hulporganisaties die zich voor Asia Bibi hebben ingezet. Ook heeft hij tijdelijk asiel gekregen in Nederland.

“Hij is een moedig man”, aldus Van Dalen. “Hij is zaterdag, met gevaar voor zijn eigen leven en ondanks onze waarschuwingen, toch teruggegaan naar Pakistan om Asia Bibi bij te staan.”

Kinderen in Canada

Naar verwachting zal de katholieke Asia Bibi haar vaderland snel verlaten. Haar dochters zijn al in Canada, omdat ook zij hun leven in Pakistan niet meer zeker waren.

Volgens Van Dalen heeft de regering de afgelopen weken verschillende radicaal-islamitische kopstukken laten oppakken. “Hopelijk blijft mede daardoor de betrekkelijke rust in Pakistan ook nu na dit vonnis gewaarborgd”, aldus Van Dalen.

Vrees voor geweld

In de hoofdstad Islamabad hebben veiligheidstroepen strategische posities ingenomen, vooral rond overheidsgebouwen en de diplomatieke wijk.

Gevreesd wordt dat de vrijspraak opnieuw tot geweld zal leiden van de kant van de radicaal-islamitische partij Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP), die verantwoordelijk was voor de onlusten na de eerste vrijspraak afgelopen najaar. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.