<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus belt tegen racisme protesterende bisschop

Catholic News Service 5 juni 2020
image
Mgr. Mark Seitz van El Paso, Texas knielt tijdens een protest tegen racisme en politiegeweld in El Paso's Memorial Park. CNS photo/Fernie Ceniceros, courtesy Diocese of El Paso

In heel Amerika ondersteunen de bisschoppen het vreedzame protest tegen racisme en politiegeweld. Mgr. Mark Seitz van El Paso, Texas, deed dit door als eerste bisschop openlijk te knielen, een gebaar dat talloze beroemdheden nu wereldwijd maken als teken van protest. Het leverde hem een telefoontje van de paus op.

De foto van de knielende bisschop ging via sociale media de wereld rond. Op 3 juni ging de telefoon.

Betrokkenheid

“De paus wilde mij complimenteren met mijn woorden. Hij belde ook aartsbisschop Gomez van Los Angeles.” Volgens Seitz toont het telefoontje aan dat de paus ziet wat er gebeurt in het land en graag wil dat de Kerk op een herderlijke manier antwoordt en zij aan zij staat met degenen die racisme ervaren.

“Hier in El Paso knielden twee jonge politieagenten met de demonstranten samen. Het hielp de spanning te verminderen. Er zit iets diepgaand eucharistisch in en ik ben enorm geïnspireerd door onze jongeren. Zij leren ons iets hier.”

“Het drama van de verlossing speelt zich nog elke dag af. En wij hebben daarin allemaal een rol ”
- Mgr. Mark Seitz

Door eerdere ervaringen met een schietpartij waarbij racisme een rol speelde, weet de bisschop dat het gedachtepatroon van mensen beïnvloed wordt door racistische vooroordelen. “Het is niet een goedaardig, abstract probleem in ons land maar leidt soms tot de dood,” zei hij.

Katholieke steun

Katholieken hebben iets toe te voegen, vindt de bisschop. “Deze mensen moeten gezien worden zoals God hen ziet, met de goedheid die God in hen ziet. Het is moeilijk voor iemand om zichzelf op die manier te zien als mensen hen met argwaan bekijken.”

“De paus zei vanaf dag één dat de Kerk geroepen is een veldhospitaal te zijn. Nu is dat urgenter dan ooit met het coronavirus en de moord op George Floyd. De Kerk mag haar solidariteit en steun tonen aan de mensen.”

Liturgie

Seitz doceerde liturgie aan het seminarie en ziet parallellen met de protesten in de Verenigde Staten.

“Bij een goede liturgie wordt ons geloof tot leven gewekt. Wat we de afgelopen dagen zien lijkt een beetje op liturgie. Wanneer ik iedere dag in de Mis kniel voor Jezus in de Eucharistie, word ik eraan herinnerd dat hij leeft en aanwezig is. Dat het christendom zich in het hier nu afspeelt. Het drama van de verlossing speelt zich nog elke dag af. En we hebben daarin allemaal een rol.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.