<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus bespreekt ‘gebaren van menselijkheid’ met bezoekende Oekraïense president Zelensky

Luuk van den Einden 13 mei 2023
image
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoette paus Franciscus vandaag bij zijn bezoek aan Rome. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de oorlog dat de twee elkaar in den lijve zien. Foto: CNS - Vatican Media

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een werkbezoek aan Italië ook een ontmoeting gehad met paus Franciscus. Ze spraken onder meer over de humanitaire en politieke situatie in het door oorlog overvallen Oekraïne.

Vrijdag spraken diverse media al vermoedens uit dat president Zelensky tijdens zijn geplande bezoek aan Italië ook een ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan zou hebben. Vandaag bevestigde het Vaticaan dat die ontmoeting ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Tegen het einde van de middag ontving paus Franciscus de Oekraïense president voor een privéaudiëntie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is een grote eer om hier te zijn”, heeft Zelensky laten weten. Ongeveer veertig minuten lang hebben de twee met elkaar gesproken, daarbij geholpen door de Poolse priester Marko Gongalo, die als tolk optrad, meldt Vatican News.

Olijftak

Franciscus en Zelensky bespraken de humanitaire en politieke situatie in het door oorlog getroffen Oekraïne. De paus verzekerde Zelensky daarbij van zijn voortdurende gebed voor het land. Ook benadrukte hij het belang van noodhulp; “gebaren van menselijkheid”, noemde de paus die hulp, “met name voor de meest kwetsbare en meest onschuldige slachtoffers”.

Paus Franciscus en president Zelensky hebben elkaar ook geschenken overhandigd. De paus gaf Zelensky een bronzen beeldje van een olijftak, een vredessymbool. De Oekraïense president schonk op zijn beurt een kunstwerk gemaakt van oorlogsmaterieel en een schilderij met de titel ‘Verlies’, dat verwijst naar de kinderen die gedurende de oorlog zijn omgekomen.

‘Innig verdriet’

Na de ontmoeting met de paus voerde Zelensky ook een gesprek met aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse ‘buitenlandminister’. Het Vaticaanse persbureau meldt dat zij spraken over “de oorlog en de humanitaire problemen die daardoor veroorzaakt zijn, evenals de noodzaak om vrede te blijven proberen te bereiken”. Ook is de situatie van de katholieke Kerk in het land ter sprake gekomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus en Zelensky hebben elkaar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet in der lijve ontmoet. Wel hebben ze meerdere keren getelefoneerd. Vlak na de Russische invasie in februari 2022 belde de paus de Oekraïense president om zijn “innige verdriet voor de tragische gebeurtenissen in het land” te delen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.