fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus en anglicaanse aartsbisschop willen gezamenlijk Zuid-Soedan bezoeken

Sanne Gerrits 14 november 2019
image
Paus Franciscus omarmt de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby tijdens zijn bezoek aan huize Sancta Martha op 13 november (Foto: CNS photo/Vatican Media)

Paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby hebben uitgesproken samen naar Zuid-Soedan te willen reizen, als de regeringsleiders van dat land hun belofte zullen nakomen om een overgangsregering te vormen eind februari.

De paus en aartsbisschop Welby ontmoetten elkaar in het Vaticaan op 13 november, omdat de anglicaanse leider in Rome was om een nieuw hoofd van het Anglicaanse Centrum in de stad te installeren.

De treurige situatie van Zuid-Soedan

“Tijdens de vriendschappelijke gesprekken, kwam de toestand van de christenen wereldwijd aan de orde, alsook bepaalde internationale crisissituaties, in het bijzonder de treurige situatie in Zuid-Soedan”, zei het Vaticaanse persbericht later.

“Aan het eind van de ontmoeting kwamen de paus en de aartsbisschop van Canterbury overeen dat, als de politieke situatie van het land het toestaat een overgangsregering van nationale eenheid binnen 100 dagen te vormen (zoals het meest recente akkoord getekend in Entebbe, Oeganda, heeft bepaald) zij het plan zullen opvatten Zuid-Soedan gezamenlijk te bezoeken.”

Uitnodiging van geestelijk leiders

Paus Franciscus en aartsbisschop Welby hopen al sinds 2016 op een gezamenlijke reis naar Zuid-Soedan. In dat jaar werden zij door katholieke, anglicaanse en presbyteriaanse leiders uit Zuid-Soedan bezocht om de aanhoudende spanningen in het land uit te leggen. Deze leiders nodigden de paus en de aartsbisschop uit een boodschap van vrede en broederlijke liefde te komen brengen.

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van Soedan na een decennialange oorlog. Maar slechts twee jaar na de onafhankelijkheid barstte het geweld weer los door politieke spanningen.

Toen paus Franciscus in februari 2017 een anglicaanse kerk bezocht in Rome, zei hij samen met aartsbisschop Welby “te denken over of het mogelijk zou zijn, wanneer de situatie daar niet te moeilijk is. Maar we moeten het doen omdat zij drieën tezamen (de Zuid-Soedanese religieuze leiders) vrede willen en samenwerken voor de vrede.”

Op retraite bij de paus en de aartsbisschop

Omdat de gevechten en de politieke spanningen voortduurden, stelde aartsbisschop Welby de kibbelende politici voor gezamenlijk op retraite te gaan.

De tweedaagse retraite vond in april in het Vaticaan plaats met als deelnemers paus Franciscus, aartsbisschop Welby, Zuid-Soedanese president Salva Kiir en vier van de vijf vicepresidentskandidaten.

Uitstel samenwerking

Onder de voorwaarden van een vredesakkoord uit september 2018, zouden de vicepresidenten samen gaan regeren in de lente, de macht delen en de gewapende conflicten tussen clans en gemeenschappen beëindigen. De vorming van de regering werd uitgesteld naar 12 november, maar slechts vijf dagen voor deze deadline kondigden Kiir en Riek Machar een verder uitstel aan tot aan februari.

‘Zoek wat samenbindt’

Teleurgesteld door het uitstel riep paus Franciscus op 10 november alle partijen in het openbaar op “in het nationale vredesproces dat te zoeken wat samenbindt en over de verschillen heen te stappen in een geest van ware broederschap”.

“De Zuid-Soedanese bevolking heeft de afgelopen jaren te veel geleden en wachten met grote hoop op een betere toekomst, en vooral op een definitief einde aan de conflicten en op langdurige vrede,” aldus de paus.