Al vijf jaar lang koesteren paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby de wens om het van een burgeroorlog herstellende Zuid-Soedan te bezoeken. Volgens Welby zou het heel goed kunnen dat ze die reis in 2022 eindelijk maken.
Als paus Franciscus en aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, de hoogste geestelijke binnen de anglicaanse Kerk, samen naar Zuid-Soedan reizen, mag dat bezoek historisch genoemd worden: nog nooit hebben leiders van twee wereldkerken samen een apostolische reis gemaakt.
Afgelopen zondag gaf aartsbisschop Welby een toespraak op een vredesfestival in Belfast, waarin hij zei dat de paus en hij mogelijk “in de komende maanden of in het aankomend jaar” een bezoek aan de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba brengen, om daar met eigen ogen te zien “welke vooruitgang er kan worden geboekt” in de wederopbouw van het door burgeroorlog verscheurde land.
In 2011 werd Zuid-Soedan een onafhankelijke staat. Twee jaar later brak er een burgeroorlog om de macht uit, die in 2020 met een voorzichtige vrede beëindigd werd. Paus Franciscus heeft zich altijd hard gemaakt voor de oplossing van het conflict, aldus Welby: “De Heilige Vader heeft een passie voor verzoening. Hij wil mensen die het niet met elkaar eens zijn, laten inzien dat vrede het mogelijk maakt om de diversiteit van de mens te vieren.”
De paus en Welby spraken in 2017 voor het eerst de wens uit om een bezoek aan Zuid-Soedan te brengen. Hun reis, die voor datzelfde jaar gepland stond, kon echter niet doorgaan vanwege het oplaaiende oorlogsgeweld. Een nieuwe poging in 2019 strandde om dezelfde reden.
Op initiatief van Welby kwamen daarom zittend president Salva Kirr en oppositieleider Riek Machar, hoofden van de strijdende partijen, naar het Vaticaan voor een tweedaagse vredesretraite. “Tijdens die retraite gebeurden twee wonderlijke dingen”, vertelde Welby in zijn toespraak. “Door het gevoel dat God daar aanwezig was, lukte het deze leiders om elkaar te zien als mensen, mensen zoals zijzelf, die lijden en verlies hebben meegemaakt door de oorlog.”
“Het tweede wonderlijke, verbazingwekkende ding was iets dat paus Franciscus aan het eind van deze retraite deed. Hij knielde, kuste de voeten van de leiders en smeekte hen om vrede te sluiten”, zei Welby. “De weg naar de vrede kreeg op dat moment een nieuwe dimensie, omdat vrede om risico’s en opoffering vraagt.”
Een mogelijke datum voor het bezoek aan Zuid-Soedan is nog niet bekend. Ook heeft het Vaticaan nog niets laten weten over de mogelijkheden rondom deze reis.
Afgelopen december bracht aartsbisschop Paul Gallagher, de secretaris voor Relaties met Staten – het Vaticaanse equivalent van een minister voor Buitenlandse Zaken – wel al een bezoek aan hoofdstad Juba. Daar ontmoette hij zowel politieke als geestelijke hoogwaardigheidsbekleders, die volgens hem “sterke steun” bieden aan het plan van de paus en aartsbisschop Welby om Zuid-Soedan te bezoeken.
Bron: KRO-NCRV, anglican.ink
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.