Paus Franciscus en de bisschoppen van Nieuw-Zeeland hebben hun solidariteit uitgesproken met de moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland, nadat bijna vijftig mensen gedood werden bij aanslagen op twee moskeeën in het land.
Meer dan de helft van de slachtoffers viel bij de Al-Noor moskee in het centrum van de stad Christchurch. Een tweede schietpartij vond plaats bij een moskee in een buitenwijk van de stad. Ook daarbij viel een groot aantal doden.
Paus Franciscus liet in een telegram weten “diep bedroefd” te zijn over de aanslagen. Hij verzekerde “alle Nieuw-Zeelanders, en in het bijzonder de moslimgemeenschap, van zijn diepgevoelde solidariteit”.
De paus liet ook weten te bidden “voor genezing van de slachtoffers, troost voor degenen die rouwen om het verlies van hun geliefden en voor iedereen die geraakt is door deze tragedie”. Het telegram eindigde met de boodschap dat Franciscus bidt voor degenen die om het leven kwamen bij de aanslagen, evenals voor “troost en kracht voor de natie”.
De bisschoppen van de zes bisdommen van Nieuw-Zeeland lieten een gezamenlijke verklaring uitgaan. Daarin spraken ze de hoop uit dat de moslimgemeenschap in hun land “weet dat wij solidair met jullie zijn”.
Ze voegden toe: “We zijn ons zeer bewust van de positieve relatie die we onderhouden met de moslims in dit land en we zijn bijzonder geschokt door het feit dat dit gebeurde op een moment en een plaats van gebed.”
In een gezamenlijke verklaring van de Kerken in Christchurch en Canterbury lieten de kerkleiders weten “absoluut verslagen te zijn door deze ongekende siutatie in Christchurch.”
Zij lieten weten te bidden “voor onze moslimbroeders en –zusters, voor de gewonden en degenen die geliefden hebben verloren, voor de politie, ambulancepersoneel en andere hulpverleners, en voor iedereen in Christchurch die zich angstig en bang voelt vanwege deze gebeurtenis”.
De kerkleiders lieten ook weten te bidden voor de daders van de aanslagen, “want wie zoiets doet, moet heel veel haat met zich meedragen en zo’n verkeerd begrip van de waarde van het menselijk leven hebben, dat ook zij ons gebed nodig hebben”. Er zijn op dit moment meerdere daders gearresteerd.
In een aparte verklaring bracht de voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie zijn condoleances over aan de bisschop van Christchurch vanwege “deze onpeilbare daad van het kwaad”.
Daarbij voegde aartsbisschop Mark Coleridge ook zijn gebed “dat het goede mag voortkomen uit dit kwaad en dat de banden van goede wil in de stad, het land en de gehele menselijke familie versterkt mogen worden, maar vooral die tussen christenen en moslims”. (KN/Crux)