<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus en Macron bellen over coronacrisis

Peter Doorakkers 22 april 2020
image
Paus Franciscus en de Franse president Emmanuel Macron ontmoetten elkaar in 2018 in het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Alessandra Tarantino, pool via Reuters

Paus Franciscus en de Franse president Emmanuel Macron hebben dinsdagmiddag per telefoon met elkaar gesproken. Dat tweette de Franse president dinsdagavond.

Volgens Macron spraken de twee over “de beproeving” van het coronavirus en wat de crisis “van ons” vraagt: “Afrika steunen en de armste landen helpen; het lijden verzachten door een wereldwijd staakt-het-vuren in conflicten; een verenigd en solidair Europa tonen.”

Vaticaan doet geen mededelingen

Van Vaticaanse kant werd niets naar buiten gebracht over de inhoud van het gesprek: dat doet men nooit met de privégesprekken van de paus, schrijft America Magazine.

Volgens dat blad kwam het gesprek tot stand op initiatief van Macron.

Paus is de Fransen nabij

Volgens Macrons kabinet zei Franciscus Frankrijk nabij  te zijn en het land te steunen. Er overleden inmiddels al meer dan twintigduizend inwoners van Frankrijk aan de gevolgen van Covid-19.

De paus zou ook lof hebben geuit voor Frankrijks internationale inspanningen om de gezondheidscrisis tegen te gaan.

Wereldwijd staakt-het-vuren

Op enkele vlakken bleken de twee het volgens Macrons medewerkers eens te zijn. Zo steunen beiden de oproep van de VN tot een wereldwijd staakt-het-vuren om de crisis te kunnen bestrijden.

Schuldvermindering arme landen

Ook herhaalden beiden hun eerdere pleidooi om arme landen een deel van hun schulden kwijt te schelden en vonden ze elkaar in de overtuiging dat er meer hulp voor Afrikaanse landen beschikbaar moet komen.

Spaans en Frans

Volgens het Franse persbureau AFP duurde het telefoongesprek 45 minuten. Franciscus en Macron spraken Spaans en Frans met elkaar, via een tolk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.