<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus Franciscus bedroefd over besluit Hagia Sophia

Sanne Gerrits 13 juli 2020
image
Toeristen bezoeken de Hagia Sophia. Foto: CNS photo - Murad Sezer, Reuters

Paus Franciscus heeft afgelopen zondag zijn verdriet uitgedrukt over het feit dat de Hagia Sophia opnieuw een moskee wordt. De Turkse president Erdogan bepaalde dat op 10 juli per decreet.

Na het bidden van het Angelus improviseerde Franciscus enkele opmerkingen. Hij haalde aan dat zondag 12 juli de zondag is van de zee, waarbij de Kerk wereldwijd bidt voor de zeevaarders.

Bedroefd

“En de zee neemt me verder mee in gedachten… Naar Istanbul. Ik denk aan de Hagia Sophia, en ik word erg bedroefd”, zei de paus volgens een onofficiële vertaling van het Vaticaanse persbureau.

De paus verwees naar de beslissing van Turkse president Erdogan op 10 juli om de voormalige Byzantijnse kathedraal uit de 6eeuw in een moskee te veranderen. Hiermee draaide hij een 80 jaar oud regeringsdecreet terug van Atatürk, grondlegger van de Turkse republiek, die de moskee in een museum veranderde.

Voor iedereen

Orthodoxe kerkleiders reageerden al eerder op de verandering. Oecumenisch patriarch Bartholomeus van Constantinopel, geestelijk leider van de Oosters-orthodoxe christenen, zei dat de eerdere status van museum het gebouw tot “symbolische plaats van ontmoeting, dialoog, solidariteit en wederzijds begrip tussen christenen en moslims maakte”.

Hij vindt dat het onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed niet alleen aan de huidige eigenaren toebehoort, maar aan de gehele mensheid.

>> Lees hier een analyse van Midden Oosten-correspondent Martin Janssen over de achtergronden van deze beslissing van Turkije.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.