Paus Franciscus heeft de uitzetting van een orthodoxe gemeenschap uit het beroemde Holenklooster in Kiev veroordeeld. “Ik vraag de strijdende partijen om religieuze plaatsen te respecteren.”
Vorige week bepaalde de Oekraïense regering dat religieuzen van de Oekraïens-orthodoxe Kerk het befaamde Holenklooster in Kiev moet verlaten. Volgens de regering koestert de gemeenschap nog altijd sympathie voor de Russisch-orthodoxe Kerk waar zij in mei 2022 de banden mee verbrak. De Oekraïens-orthodoxe Kerk spreekt dit zelf tegen.
Tijdens zijn algemene audiëntie van afgelopen woensdag sprak paus Franciscus zich uit tegen de uitzetting. “Ik vraag de strijdende partijen om religieuze plaatsen te respecteren”, zei hij. “Mensen die zich toewijden aan het gebed – van welke denominatie dan ook – staan achter Gods volk.”
De paus zorgde voor enige verwarring door over “zusters” te spreken. In het Holenklooster wonen namelijk alleen maar mannelijke religieuzen.
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill deed zaterdag een internationale oproep om “alles in het werk te stellen om de gedwongen sluiting van het klooster te voorkomen”. Volgens hem zal het leiden tot “een schending van de rechten van miljoenen Oekraïense gelovigen”.
Paus Franciscus was een van de geadresseerden van die oproep, maar het is onduidelijk of hij zich vanwege die oproep heeft uitgesproken. Ook de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en de koptisch-orthodoxe leider Tawadros hebben het appel ontvangen.
De overheid van Oekraïne treedt al langer fel op tegen de Oekraïens-orthodoxe Kerk vanwege twijfels over de loyaliteit van die Kerk. Vorig jaar maakte die zich los van de Russisch-orthodoxe Kerk omdat die de oorlog goedkeurde, maar volgens de regering blijft de Oekraïens-orthodoxe Kerk pro-Russische boodschappen uitdragen en banden onderhouden met Russische functionarissen.
Bij huiszoekingen zou pro-Russische lectuur gevonden zijn, evenals Russische onderduikers. De Kerk ontkent alle beschuldigingen en spreekt van een ‘politieke heksenjacht’.
Hoewel paus Franciscus uitgesproken anti-oorlog is, maakt dat hem niet automatisch pro-Oekraïens, signaleerde vaticanist John Allen eerder.