<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus ontmoet voorzitter Europees Parlement

KN Redactie 28 juni 2021
image
David Maria Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement Foto: Wikimedia Commons

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, bezocht afgelopen zaterdag het Vaticaan voor een ontmoeting met paus Franciscus. Ze spraken over mensenrechten en over de bescherming van de zwaksten en meest kwetsbare mensen.

De paus ontving David Sassoli in een privé-audiëntie op 26 juni, twee dagen nadat het Europees Parlement een resolutie had aangenomen waarin abortus als mensenrecht wordt gezien.

In een persbericht van het Europees Parlement staat: “Het gesprek met de Heilige Vader was gericht op de noodzaak om de zwaksten en meest kwetsbaren te beschermen: de rechten van mensen zijn de maatstaf van alle dingen. Het Europese herstel zal alleen slagen als het leidt tot een vermindering van ongelijkheden.”

Europese inspanningen

De 65-jarige Italiaanse Sassoli had ook nog een gesprek met de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens het persbericht hebben de drie gesproken over “de situatie in de Middellandse Zee, Afrika, de Westelijke Balkan, het toetredingsproces en de oostelijke buurlanden”. Er zou vooral veel gesproken zijn over de Europese inspanningen om vaccins beschikbaar te maken in lagelonenlanden, vooral in Afrika.

Matić Rapport

Wat er over het zogenaamde ‘Matić Rapport’ gezegd is, is niet bekend. De resolutie die donderdag 24 juni door het Europees Parlement werd aangenomen, kreeg felle kritiek uit christelijke hoek.

Met deze resolutie worden namelijk alle lidstaten opgeroepen om de seksuele rechten van vrouwen en meisjes beter te beschermen. Volgens het rapport moet abortus worden gezien als essentiële gezondheidszorg en als een mensenrecht. Zorgverleners met gewetensbezwaren worden in die logica gezien als mensen die anderen medische zorg ontzeggen.

De Europese bisschoppencommissie COMECE, verschillende Europese bisschoppenconferenties en christelijke politici uitten hun bezorgdheid erover dat het recht op leven van het kind genegeerd wordt. Ook verwezen ze naar het feit dat abortus in geen enkele internationaal verdrag als mensenrecht wordt omschreven.

Aanbeveling

In een interview met Vatican News bagatelliseerde Sassoli het belang van de stemming. “Deze resolutie is niet bindend, omdat het geen wetgevingshandeling is. Het is een aanbeveling om ervoor te zorgen dat alle landen op de een of andere manier vergelijkbare wetgeving hebben”, zei hij. Hij suggereerde dat Italië hierin een voorbeeld voor andere landen zou kunnen zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik denk dat er een stukje instrumentalisering speelt, dat beter terzijde kan worden geschoven. We hebben gezien dat veel landen zich op verschillende manieren gedragen en ik geloof dat sommige ervaringen, zoals de Italiaanse, ook nuttig voor hen kunnen zijn”, merkte hij op.

Poort

Het Europees Centrum voor Recht en Rechtvaardigheid (ECLJ), denkt hier anders over: “Deze strategie is niet te onderschatten. Want hoewel resoluties van het Europees Parlement geen bindende juridische waarde hebben, zijn ze de uitdrukking van een mening die het Parlement bekend wil maken. Een resolutie kan vervolgens dienen om het optreden van de lidstaten of de instellingen politiek te legitimeren; ze is bedoeld om praktische effecten voort te brengen.”

“Belangrijker is dat het een pre-wetgevende bedoeling kan uitdrukken die later kan worden gebruikt om bindende handelingen te rechtvaardigen. Het lijdt daarom geen twijfel dat een handeling van het Europees Parlement de poort vormt naar het hart van het normatieve systeem.”

Bezorgde reacties

Enkele Nederlandse christelijke Europarlementariërs uitten hun bezorgdheid over de uitslag, evenals een aantal Europese bisschoppen. Onder hen was aartsbisschop Stanisław Gądecki, de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie. Hij schreef op 24 juni op zijn Twitter-account:

“Ik ben diep bedroefd door de resolutie van het Europees Parlement waarin wordt opgeroepen tot het doden van ongeboren kinderen. De levenscultuur die de grondleggers van de EU voor ogen hadden, verandert in een cultuur van dood en uitsluiting, waarbij ideologie voorrang krijgt boven rede.”

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.