fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Moge dialoog zegevieren’: paus roept op tot einde aan geweld Myanmar

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 maart 2021
image
Demonstranten in Myanmar zoeken dekking achter geïmproviseerde schilden nadat de politie het vuur heeft geopend. Foto: CNS Photo - Reuters

Paus Franciscus heeft de militaire junta in Myanmar opgeroepen het geweld te stoppen, de politieke gevangenen vrij te laten en democratie te laten overwinnen. “Moge dialoog zegevieren over repressie en harmonie over verdeeldheid”, zei hij.

“Er komt nog steeds droevig nieuws over bloedige schermutselingen en het verlies van mensenlevens uit Myanmar”, zei hij woensdag 3 maart aan het einde van de algemene audiëntie.

Hij verzocht de internationale gemeenschap ervoor te zorgen dat “de aspiraties van de bevolking van Myanmar niet worden verstikt door geweld”, en vroeg om hoop voor de “jonge mensen van dat geliefde land op een toekomst waarin haat en onrecht plaats maken voor ontmoeting en verzoening”.

Steeds gewelddadiger

Op 1 februari vond er een militaire staatsgreep plaats in het Zuidoost-Aziatische land. Het leger arresteerde politieke leiders en activisten, onder wie regeringsleider Aung San Suu Kyi en president Win Myint.

Als reactie op de coup zijn tal van burgers door het hele land de straat op gegaan om vreedzaam te protesteren. Ook katholieke zusters en priesters sloten zich hierbij aan. Het antwoord van het leger hierop werd echter steeds gewelddadiger.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Steeds vaker komt het tot confrontaties tussen het leger en de demonstranten waarbij veiligheidstroepen traangas, rubberen kogels en automatische wapens inzetten om de demonstraties de kop in te drukken.

Een zuster probeerde onlangs nog met succes botsingen tussen het leger en de demonstranten te voorkomen. Maar op andere plaatsen kwam het tot schermutselingen waarbij tientallen demonstranten gewond raakten en tenminste achttien doden vielen.

De reis naar democratie

De paus herhaalde de oproep die hij een maand geleden tijdens de jaarlijkse toespraak voor diplomaten deed: “De reis naar democratie die Myanmar de afgelopen jaren heeft afgelegd, kan worden hervat door het concrete gebaar van de vrijlating van verschillende gevangengenomen politieke leiders.”

Bronnen: CNS en CNA