<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus Franciscus roept op tot ‘diplomatie van de hoop’ in Heilig Jaar 2025

Cindy Wooden - CNS 10 januari 2025
image
Paus Franciscus tijdens de ontmoeting met diplomaten op 9 januari 2025. Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens het Heilig Jaar 2025 moet de internationale gemeenschap ernaar streven “de logica van confrontatie te overwinnen en in plaats daarvan de logica van ontmoeting te omarmen”. Dat zei paus Franciscus tegen ambassadeurs en andere diplomaten die bij de Heilige Stoel zijn geaccrediteerd.

In overeenstemming met de Bijbelse traditie van jubeljaren is het Heilig Jaar een tijd om te herontdekken hoe in God alle mensen broeders en zusters zijn, “om misstappen te vergeven, de zwakken en armen in ons midden te steunen, rust en verlichting te geven aan de aarde, gerechtigheid te beoefenen en hoop te hervinden”, zo zei de paus op 9 januari.

‘Een beetje verkouden’

Tijdens zijn ontmoeting met vertegenwoordigers van 184 landen, de Europese Unie en de Soevereine Militaire Orde van Malta, las paus Franciscus alleen de eerste paragraaf van zijn voorbereide tekst voor. Hij legde uit dat hij “nog steeds een beetje verkouden was” en vroeg een assistent, mgr. Filippo Ciampanelli, om de rest van zijn tekst voor te lezen.

https://www.kn.nl/heilig-jaar/

Hoewel de bijeenkomst is aangekondigd als een gelegenheid voor de paus om de diplomaten een gelukkig nieuwjaar te wensen, gebruikte paus Franciscus de gelegenheid bijna als een Jubeljaarviering voor ambassadeurs door in zijn tekst te reflecteren op de kenmerken van “een diplomatie van hoop, waarvan wij allen geroepen zijn om herauten te zijn, zodat de dichte wolken van oorlog kunnen worden weggevaagd door hernieuwde winden van vrede.”

Terreur en polarisatie

De voorbereide tekst van de paus gaf een overzicht van het afgelopen jaar en de uitdagingen waar de wereld voor staat en gaf specifieke voorbeelden, waaronder het veroordelen van “gruwelijke terreurdaden, zoals die onlangs plaatsvonden in Maagdenburg in Duitsland en in New Orleans in de Verenigde Staten”.

Hij waarschuwde dat groeiende “sociale en politieke spanningen” polarisatie, wantrouwen, haat en zelfs geweld in de hand werken. Daarbij verwees de paus naar aanvallen in mei op de Slowaakse premier Robert Fico en in juli op de Amerikaanse president Donald Trump.

Oekraïne

In aanwezigheid van Andrii Yurash, ambassadeur van Oekraïne bij de Heilige Stoel, uitte de paus de wens “dat de hele internationale gemeenschap in het jaar 2025 bovenal zal werken aan het beëindigen van het conflict dat nu al bijna drie jaar lang zoveel bloedvergieten heeft veroorzaakt in het door oorlog verscheurde Oekraïne en een enorme tol aan levens heeft geëist, waaronder die van vele burgers.”

https://www.kn.nl/oekraine/

“Evenzo”, luidde de tekst, “hernieuw ik mijn oproep voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza, waar sprake is van een zeer ernstige en beschamende humanitaire situatie, en ik vraag dat de Palestijnse bevolking alle hulp krijgt die zij nodig heeft.”

Israëlische kritiek

Yaron Sideman, ambassadeur van Israël bij de Heilige Stoel, was ook aanwezig op de bijeenkomst en schudde, net als alle ambassadeurs, de hand van de paus aan het einde van de audiëntie.

“Oorlog is altijd een mislukking”
- Paus Franciscus

De Israëlische regering en verschillende Joodse groepen hebben bezwaar gemaakt tegen de veelvuldige kritiek van paus Franciscus op de Israëlische militaire acties in Gaza, in het bijzonder met betrekking tot burgerslachtoffers, het bombarderen van ziekenhuizen en scholen en het gebrek aan toegang voor humanitaire hulpgoederen.

Bruggen van dialoog

In zijn tekst zei paus Franciscus: “Mijn biddende hoop is dat Israëli’s en Palestijnen de bruggen van dialoog en wederzijds vertrouwen opnieuw kunnen bouwen, te beginnen bij de kleinsten, zodat toekomstige generaties zij aan zij kunnen leven in de twee staten, in vrede en veiligheid, en dat Jeruzalem de ‘stad van ontmoeting’ kan zijn waar christenen, joden en moslims in harmonie en respect samenleven.”

“Oorlog is altijd een mislukking”, schreef de paus in zijn tekst.

Burgerslachtoffers

In een passage die zowel naar Gaza als naar de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zou kunnen verwijzen, schreef paus Franciscus dat “de betrokkenheid van burgers, vooral kinderen, en de vernietiging van infrastructuren niet alleen een ramp is, maar in wezen betekent dat tussen de twee partijen alleen het kwaad als winnaar uit de bus komt.”

image
Groepsfoto met de paus en de ambassadeurs en diplomaten in de Sixtijnse kapel. Foto: CNS - Vatican Media

“We kunnen op geen enkele manier accepteren dat burgers worden gebombardeerd of dat infrastructuren die nodig zijn voor hun overleving worden aangevallen”, schreef hij. “We kunnen niet accepteren dat kinderen doodvriezen omdat ziekenhuizen zijn vernietigd of het energienetwerk van een land is getroffen.”

Onschendbare mensenrechten

Het Heilig Jaar, aldus de tekst, zou een tijd moeten zijn waarin de internationale gemeenschap “actieve stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat onschendbare mensenrechten niet worden opgeofferd aan militaire behoeften.”

https://www.kn.nl/categorie/godsdienstvrijheid/

Paus Franciscus uitte ook zijn bezorgdheid over aanhoudend geweld of politieke spanningen in Soedan, Congo, Myanmar, Mozambique, Haïti, Bolivia en Colombia.

Nicaragua

De toespraak stipte ook de situatie in Nicaragua aan, “waar de Heilige Stoel, die altijd openstaat voor een respectvolle en constructieve dialoog, met bezorgdheid de maatregelen volgt die zijn genomen tegen individuen en instellingen van de Kerk en vraagt dat de vrijheid van godsdienst en andere fundamentele rechten voor iedereen adequaat worden gegarandeerd.”

Onder de Nicaraguaanse president Daniel Ortega zijn diverse bisschoppen en honderden priesters en andere religieuze leiders gearresteerd en het land uitgezet, kerken worden gecontroleerd en kerkelijke humanitaire organisaties zijn gesloten.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.