fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus: ‘Ontdekking kindergraven in Canada is schokkend’

KN Redactie 7 juni 2021
image
Een man plaatst bloemen bij een gedenkteken bij het voormalige internaat Kamloops Indian Residential School in British Columbia. Foto: CNS Photo - Dennis Owen, Reuters

Paus Franciscus sprak zondag zijn verdriet uit over de ontdekking van de graven van inheemse kinderen bij een door de Kerk gerund internaat in Canada. Hij zei voor hen te bidden. Formele verontschuldigingen voor de rol van de Kerk, waar de Canadese premier eerder om had gevraagd, bood hij niet aan.

“Ik volg met droefheid het nieuws uit Canada over de schokkende ontdekking van de stoffelijke resten van 215 kinderen”, zei hij op 6 juni. “Ik sluit me aan bij de Canadese bisschoppen en de hele katholieke Kerk in Canada om mijn medeleven te betuigen met het Canadese volk, dat getraumatiseerd is door het schokkende nieuws.”

Verzoening en genezing

Hij sprak zijn hoop uit dat de Canadese politieke en religieuze autoriteiten “zich nederig inzetten voor een pad van verzoening en genezing”. Hij vroeg om “dialoog, wederzijds respect en erkenning van de rechten en culturele waarden van alle dochters en zonen van Canada”.

Ook zei de paus dat deze moeilijke tijden een sterke oproep aan iedereen zijn om zich af te keren van het kolonisatiemodel, evenals van de ideologische kolonisaties van vandaag.

Ophef

De ontdekking van de 215 stoffelijke overschotten op de plek van het voormalige internaat heeft in Canada voor veel ophef gezorgd. Medio mei werden de overblijfselen met behulp van een grondradar opgespoord. De kinderen werden begraven zonder dat hun naam ergens vermeld werd. Het is onduidelijk hoe ze stierven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het internaat werd opgericht in 1890. Het was het grootste in zijn soort. Alhoewel het onder verantwoordelijkheid van de Canadese overheid viel, verzorgde een katholieke zustercongregatie er tot 1969 het onderwijs.

Canada’s Nationale Waarheids- en Verzoeningscommissie, die de omgang met inheemse volkeren in het verleden onderzoekt, schatte dat in de internaten in het land vier- tot zesduizend leerlingen stierven als gevolg van verwaarlozing of misbruik.

De Canadese bisschoppen hebben geschokt gereageerd en beloofd er alles aan te doen om het lijden bij de inheemse gemeenschappen te verzachten.

Excuses

De Canadese regering heeft de paus om formele excuses gevraagd. Premier Justin Trudeau bracht de mogelijkheid van een verontschuldiging al ter sprake tijdens een ontmoeting met hem in het Vaticaan in 2017.

Afgelopen zaterdag had de paus een ontmoeting met twee hoge Canadese curiekardinalen, Michael Czerny en Marc Ouellet. Ook benoemde hij een nieuwe Vaticaanse ambassadeur in Canada: de Sloveense aartsbisschop Ivan Jurkovič

Tot excuses kwam het dus niet. Wel vroeg de paus de aan de mensen op het Sint Pietersplein een moment te bidden: “We bevelen de Heer de zielen aan van alle kinderen die in internaten in Canada zijn gestorven en we bidden voor de rouwende families en gemeenschappen van inheemse Canadezen.”

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/