fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus ontvangt Amerikaanse ‘klimaatgezant’ John Kerry

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 mei 2021
image
De paus ontving John Kerry, de Amerikaanse speciaal gezant voor het klimaat, op 15 mei. Foto: CNS Photo - Vatican Media

In aanloop naar de VN-klimaatconferentie die in november in Glasgow wordt gehouden, had de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry zaterdag een ontmoeting met de paus. “Ik denk dat de wereld een speciaal respect heeft voor paus Franciscus.”

Aangezien Kerry geen staatshoofd is, heeft het Vaticaan geen verklaring over de bijeenkomst afgegeven. Wel gaf Kerry een interview aan Vatican News.

Moreel overtuigend

Kerry zei dat het morele gezag en de leer van paus Franciscus over klimaat en armoede veel mensen kunnen motiveren hun steentje bij te dragen.

“Zijn encycliek Laudato Si’ is echt een heel, heel krachtig document, welsprekend en moreel zeer overtuigend. En ik denk dat zijn stem een zeer belangrijke stem zal zijn in de aanloop naar en tijdens de Glasgow-conferentie, waarvan ik denk dat de paus van plan is deze bij te wonen”, aldus Kerry.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Kerry kan de paus een invloed uitoefenen die veel verder reikt dan die van de meeste andere leiders “omdat hij boven de politiek staat en buiten de drukte van alledaagse nationale conflicten”. Ook al is het Vaticaan een kleine entiteit, vervolgde Kerry, het aantal katholieken wereldwijd is enorm.

Speciaal respect

“Paus Franciscus heeft het vermogen om te helpen landen tot actie aan te zetten. Hij heeft het vermogen om burgers in veel verschillende landen tegelijkertijd te beïnvloeden en ze hun regeringen te laten oproepen om verantwoordelijk te zijn, om te doen wat we moeten doen om de planeet te behouden.”

“Dus ik denk dat de wereld een speciaal respect heeft voor paus Franciscus. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij al een belangrijke leider is geweest in dit streven. We rekenen op hem voor verdere begeleiding en hulp om deze klus te klaren. ”

Europese regeringsfunctionarissen

Het bezoek aan paus Franciscus was een onderdeel van een Europese toer die Kerry van 13 tot 19 mei maakt. Hij bezoekt verschillende regeringsfunctionarissen om te praten over maatregelingen die de klimaatverandering moeten tegengaan. Dit alles doet hij ter voorbereiding op de VN-conferentie (COP26) die in november in Schotland zal worden gehouden.

Bij een ontmoeting met Italiaanse regeringsfunctionarissen op 13 mei zei Kerry dat alle landen onmiddellijk moeten beginnen met het verminderen van de uitstoot als ze enige hoop willen hebben om het doel te bereiken om de opwarming van de aarde onder anderhalve graad Celsius te houden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het is niet genoeg om te zeggen ‘nul-uitstoot tegen 2050′”, zei Kerry volgens ANSA, het Italiaanse persbureau. “We moeten nu de dingen doen die het mogelijk maken om tegen 2050 te komen tot wat we nodig hebben.”

‘De huidige crisis en wereldwijde verwarring’

De dag voor de ontmoeting met de paus hield Kerry een toespraak tijdens de Vaticaanse conferentie Dreaming of a Better Restart die over armoedebestrijding en klimaatverandering ging. De conferentie, die door de Pauselijke Academies van Wetenschappen en Sociale Wetenschappen werd georganiseerd, vond achter gesloten deuren plaats.

Er werd in panels gesproken over “de huidige crisis en wereldwijde verwarring” als het resultaat van “het globalisme van egoïsme, uitsluiting en de wegwerpcultuur”.

Kerry zei hierover dat er “ingrijpende veranderingen in het internationale beleid en de financiële architectuur nodig zijn om ongelijkheid aan te pakken”. Hij voegde eraan toe dat er uitgebreide plannen moeten worden ontwikkeld om de klimaatverandering te bestrijden en het mondiale systeem van voedselproductie en -distributie te veranderen.

Cadeaus

Vatican Media toonde nog videobeelden van de paus en Kerry die elkaar cadeaus overhandigden. Kerry gaf de paus zijn autobiografie en een milieuroman. Paus Franciscus gaf Kerry een ondertekend exemplaar van een bundel van zijn encyclieken, waaronder Laudato Si’, en een sculptuur van een wijnstok.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency en Vatican News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.