fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus roept op: bid 26 januari voor vrede in Oekraïne

Cindy Wooden - Catholic News Service 24 januari 2022
image
Een militair van de Oekraïense strijdkrachten in de regio Donetsk. Paus Franciscus riep zondag op om 26 januari te bidden voor vrede in Oekraïene. Foto: CNS Photo - Anna Kudriavtseva, Reuters

Paus Franciscus maakt zich zorgen over Oekraïne en hoe een mogelijk Russisch-Oekraïens conflict zich zou kunnen verspreiden. Daarom roept hij 26 januari uit tot een dag van gebed voor vrede in Oekraïne.

“Ik volg met bezorgdheid de toenemende spanningen die de vrede in Oekraïne bedreigen en de veiligheid van het Europese continent in twijfel trekken, met nog grotere gevolgen van dien”, zei de paus zondag na het bidden van het angelusgebed.

Broederschap

“Ik doe een oprechte oproep aan alle mensen van goede wil om tot de Almachtige God te bidden dat alle politieke acties en initiatieven de menselijke broederschap dienen in plaats van partijbelangen”, zei de paus.

“Degenen die hun eigen doelen nastreven ten nadele van anderen, verachten hun roeping als mens, omdat we allemaal geschapen zijn als broeders en zusters”, zei hij. “Om deze reden en met bezorgdheid gezien de huidige spanningen, stel ik voor dat aanstaande woensdag 26 januari een dag van gebed voor vrede zal zijn.”

Gevechten uitlokken

Rusland annexeerde de Krim begin 2014. Kort daarna begonnen door Rusland gesteunde separatisten te vechten tegen Oekraïense regeringstroepen in de oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn de regio ontvlucht naar andere delen van Oekraïne en duizenden burgers en soldaten zijn omgekomen of gewond geraakt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In het voorjaar van 2021 werd Rusland door veel westerse landen beschuldigd van pogingen om actievere gevechten uit te lokken door het houden van militaire oefeningen in de buurt van de grens met Oekraïne.

Begin december werd alarm geslagen toen Rusland begon met een massale Russische troepenopbouw net over de grens. Ondanks internationale druk, is de opbouw doorgegaan. Op 22 januari stelde het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring bewijs te hebben dat Rusland plannen ontwikkelt om een ​​pro-Russische regering in Oekraïne te installeren.