<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus roept op tot gebed voor bevolking Tonga

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 januari 2022
image
Een satellietbeeld van de vulkaan in de Stille Zuidzee op 6 januari 2022. Foto: CNS Photo - Satellite Image ©2022 Maxar Technologies, via Reuters

Paus Franciscus bad woensdag voor de bevolking van Tonga, die zwaar getroffen is door de onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Zuidzee op 15 januari. Naast een tsunami kreeg de eilandengroep ook te maken met besmetting van de watervoorraad door vulkanische as en zout water.

De Verenigde Naties melden dat naar schatting 80 procent van de bevolking op een of andere manier is getroffen door het natuurgeweld. Dat komt neer op ongeveer 84.000 inwoners. Door de tsunami vielen ten minste drie doden in de regio Tonga en twee in Peru.

Dicht bij de mensen

“Mijn gedachten gaan uit naar de mensen van de eilanden van Tonga, die de afgelopen dagen zijn getroffen door de uitbarsting van de onderwatervulkaan, die enorme materiële schade heeft veroorzaakt”, zei paus Franciscus aan het einde van zijn algemene audiëntie op 19 januari.

“Ik sta geestelijk dicht bij alle getroffen mensen en smeek God om verlichting voor hun lijden. Ik nodig iedereen uit om samen met mij voor deze broeders en zusters te bidden.”

Grootste uitbarsting in drie decennia

De enorme uitbarsting veroorzaakte een reeks tsunami’s die kustplaatsen overspoelden, huizen verwoestten, watervoorraden vervuilden en stroom en communicatie afsloten. As, die dagen na de explosie bleef neerkomen, verontreinigde de waterbronnen en maakte het onmogelijk om hulp- en reddingsteams van buitenaf in te schakelen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verschillende wetenschappers noemden op basis van satellietbeelden de vulkanische explosie de grootste uitbarsting ter wereld in drie decennia.

Inmiddels is er weer telefoonverkeer mogelijk. In mindere mate is er ook communicatie via internet mogelijk, maar het zal nog een maand duren voordat het internet volledig hersteld zal zijn.

Hulp

“Er bestaat de vrees dat de vulkanische as en de overstroming van zout water door de tsunami-golven het drinkwater kunnen vervuilen en de gezondheid en veiligheid van kwetsbare gemeenschappen kunnen bedreigen”, schreef de Australische tak van de katholieke hulporganisatie Caritas op haar website.

In Tonga wonen meer dan 104.000 mensen en de regering heeft om onmiddellijke hulp gevraagd.

Gebed

Het Polynesische land heeft een katholieke kardinaal: Soane Patita Paini Mafi (60). Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane schreef op de sociale media dat hij namens de Australische bisschoppenconferentie een bericht van gebedsvolle solidariteit had gestuurd naar kardinaal Mafi.

“Onze gemeenschappen zullen vandaag voor Tonga bidden”, zei Coleridge op 16 januari.

Bronnen: CNA, CNS en NOS

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.