fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus veroordeelt aanslag in Straatsburg

KN Redactie 13 december 2018
image
De politie is aan het werk op de plaats der delict, na de aanslag van dinsdag in Straatsburg CNS

Paus Franciscus heeft de aanslag in het Franse Straatsburg scherp veroordeeld. 

De paus laat via een verklaring van de Heilige Stoel weten begaan te zijn met de getroffen families en alle andere slachtoffers van deze aanval. Ook verzekert hij hen van zijn gebed.

Terroristisch motief

Op dinsdag schoot een gewapende man bij een kerstmarkt twee mensen dood. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, waarvan zes zwaargewond. De Franse politie gaat uit van een terroristisch motief. De man zou tijdens het schieten “Allah is groot” hebben geroepen Hij raakte tijdens een schotenwisseling met de politie gewond en is nog steeds voortvluchtig. 

“Terwijl de Heilige Vader de overledenen toevertrouwt aan God’s barmhartigheid”, dankt de Heilige Vader ook de professionals en vrijwilligers “die zorg hebben over de gewonden”, luidt het in het communiqué van de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin. 

Franse Kerk

In een interview met het Franse La Croix, vertelt aartsbisschop Luc Ravel van Straatsburg dat de Kerk de mensen nabij wil zijn in de nasleep van de aanslag. “We hebben contact met de ziekenhuiskapelaans, zodat wij zeker kunnen zijn van spirituele zorg aan de slachtoffers. We zijn met hen in hun lijden, en het lijden van hun families.”

Op woensdag luidden in alle kerken van Straatsburg de klokken tien minuten lang, om de slachtoffers van de aanval te gedenken. Ook zal er donderdag een gebedswake zijn in de kathedraal “om ‘nee’ te zeggen tegen geweld en om voor vrede te bidden”, aldus de aartsbisschop.

Duizelingwekkend

In een verklaring van het aartsbisdom Straatsburg stelt Ravel dezelfde “duizeling” te hebben ervaren als tijdens de terroristische aanslag van 2015 in Parijs. 

“Duizeling ten opzichte van de lucide waanzin van de moordenaar, die niemand zou moeten laten geloven dat zijn daad rationeel of religieus van aard is. Het is absoluut noodzakelijk dat alle religieuze autoriteiten deze vicieuze toenadering tussen God en terrorisme, streng veroordelen”, aldus de aartsbisschop. (CNA/CNS)