<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus ‘volgt het oecumenische pad’ en geeft eeuwenoude beelden terug aan Griekenland

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 december 2022
image
Paus Franciscus met een model van het Griekse Parthenon aan boord van zijn vlucht van Athene naar Rome op 6 december 2021. Drie marmeren fragmenten van het Parthenon, die in de Vaticaanse Musea zijn ondergebracht, gaf hij onlangs terug aan Griekenland. Foto: CNS - Paul Haring

Drie delen van een oude Griekse sculptuur, die de Vaticaanse Musea sinds 1823 in bewaring hebben, zijn weer terug in Griekenland. De beeldfragmenten zijn afkomstig uit het Parthenon, de beroemde Griekse tempel uit de vijfde eeuw voor Christus.

Paus Franciscus schonk de stukken aan de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Ieronymos II van Athene “als een concreet signaal van zijn oprechte verlangen het oecumenische pad te volgen”, meldde het Vaticaan afgelopen vrijdag.

Fragmenten

De fragmenten bevatten afbeeldingen van het hoofd van een paard, het hoofd van een man met een baard en het hoofd van een jongen. Ze maken deel uit van de decoratieve sculpturen van de beroemde Griekse tempel, die in de vijfde eeuw voor Christus door de staatsman Perikles op de Akropolis werd gebouwd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De drie stukken kwamen in de negentiende eeuw naar het Vaticaan, waarna ze aan miljoenen bezoekers van over de hele wereld zijn tentoongesteld.

Geheime gesprekken

Het overgrote deel van de marmeren sculpturen van het Parthenon staat in het British Museum in Londen. Dat beweert de rechtmatige eigenaar van de beelden te zijn, omdat de oorspronkelijke eigenaar van de beelden in de negentiende eeuw toestemming van de regering van het Ottomaanse Rijk – waar Griekenland destijds deel van uitmaakte – had om de beelden te verwijderen en mee te nemen.

Foto's: CNS - De verschillende sculpturen, de paus met aartsbisschop Ieronymos II en het Parthenon.

Volgens de Britse krant The Guardian voeren Griekse functionarissen in het geheim gesprekken met het museum over de repatriëring van de collectie.

Het Akropolismuseum in Athene heeft geprobeerd de volledige fries van 165 meter lang te reconstrueren met gipsen afgietsels van alle sculpturen in buitenlandse collecties, samen met originele stukken die werden achtergelaten of zijn teruggegeven.

Bruikleen

In 2006 verzocht de toenmalige Grieks-orthodoxe aartsbisschop Christodoulos om teruggave van de fragmenten tijdens een ontmoeting met paus Benedictus XVI. Het Vaticaan besloot hierop het hoofd van de jongen voor een jaar in bruikleen te geven. Het werd toen in het Akropolismuseum tentoongesteld.

https://www.kn.nl/donaties/

“Alle artefacten in het museum behoren aan de paus toe en alleen hij kan een beslissing nemen”, vertelde Giandomenico Spinola, hoofd van de archeologische collecties van de Vaticaanse Musea, aan Reuters ten tijde van de bruikleen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.