fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Poolse Kerk biedt noodhulp aan migranten in grenscrisis

KN Redactie 9 november 2021
image
De Poolse aartsbisschop Stanisław Gądecki roept gelovigen op om te doneren aan een inzamelingsactie voor de duizenden migranten die vastzitten bij de grens met Wit-Rusland. Foto: CNS photo - Paul Haring

De Poolse Kerk houdt een collecte voor de migranten die vastzitten bij de grens met Wit-Rusland. Caritas Polen zal het geld gebruiken voor noodhulp voor de gestrande migranten.

Aartsbisschop Stanisław Gądecki, voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, heeft de katholieken in zijn land opgeroepen om steun te bieden aan de duizenden migranten die vastzitten in een “humanitaire ramp” aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. De collecte zal op 21 november gehouden worden in kerken en kapellen in Polen.

“Met het opgehaalde geld zal Caritas Polen hulp bieden bij de migratiecrisis aan de grens en in het langetermijnproces van de integratie van de vluchtelingen die in Polen willen blijven”, aldus de aartsbisschop.

Destabilisatiepoging

De migratiecrisis aan de Pools-Wit-Russische grens duurt al vanaf de zomer. Sinds vorige week dreigt de situatie uit de hand te lopen: volgens schattingen staan er zo’n vierduizend mensen aan de grens met Polen. De Poolse grenswacht, die sinds kort wordt bijgestaan door extra troepen, meldt dat migranten proberen om door de prikkeldraadhekken te breken. Algemeen Dagblad meldt dat er in de lucht is geschoten, al is onbekend door wie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Wit-Russische president Loekasjenko stuurt migranten uit onder meer Syrië, Irak en Afghanistan de grens over in een poging de Europese Unie te destabiliseren. Dit vat de EU op als zijn reactie op de economische sancties die de EU zijn land heeft opgelegd na Loekasjenko’s omstreden verkiezingszege in 2020. Loekasjenko ontkent dat Wit-Rusland de vluchtelingenstroom richting Polen faciliteert.

Barmhartige Samaritaan

De migranten in het grensgebied krijgen van de Poolse noch de Wit-Russische instanties hulp. Ze bivakkeren in tenten bij temperaturen onder het vriespunt. Caritas Polen bezorgt parochies nabij de grens pakketten met thermodekens, water, voedsel en warme kleding in een poging de migranten te helpen.

“Ongeacht de omstandigheden van hun komst, hebben deze mensen onze spirituele en materiële hulp nodig”, zegt aartsbisschop Gądecki. “Als vreemdelingen hulp nodig hebben, moeten we niet wegkijken.”

“De veiligheid van Polen en haar inwoners is belangrijk, maar we moeten ook solidariteit tonen aan mensen in nood”, vervolgt hij. “De boodschap van de parabel over de barmhartige Samaritaan is urgenter dan ooit en zou universeel toegepast moeten worden, ook op de migrantencrisis.”

Bron: Catholic News Agency