<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Portugese Kerk bedroefd en verontwaardigd om nieuwe euthanasiewet

Catholic News Agency 2 februari 2021
image
Demonstranten protesteren voor het parlementsgebouw in Lissabon, tegen de legalisering van de euthanasiewet Foto: CNS photo - Rafael Marchante, Reuters

De Portugese bisschoppen zijn “bedroefd en verontwaardigd” over de goedkeuring van een wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor euthanasie. 

Het wetsvoorstel, dat ingediend is door de linkse partij BE, zal worden voorgelegd aan de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa, die op 24 januari is herkozen. Het werd vorige week aangenomen met 136 stemmen voor en 78 tegen.

Verschillende opties

De Sousa heeft drie opties. De eerste is het ondertekenen van het wetsvoorstel, wat naar verwachting ook zal gebeuren. Mocht de president hier niet voor kiezen, dan kan hij het ter controle naar het Hooggerechtshof sturen. De laatste optie is het gebruiken van zijn presidentiële veto. Het parlement kan dit echter ongedaan maken door het wetsvoorstel opnieuw te steunen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt Portugal het vierde Europese land dat euthanasie legaliseert, na Nederland, België en Luxemburg. 81 procent van de Portugezen is katholiek.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kritiek Portugese bisschoppen

De Portugese bisschoppen hebben kritiek geuit op zowel de inhoud als de timing van het voorstel. Zo moesten zij publieke vieringen schrappen in verband met het stijgend aantal coronaslachtoffers.

“Het is tegenstrijdig om de dood in deze context te legaliseren, door het verwerpen van lessen die de pandemie ons leert over de waarde van het menselijke leven”, aldus de bisschoppen in een verklaring op 29 januari, de dag waarop de stemming plaatsvond.

Terminaal zieke volwassenen

Ze wezen daarbij op de inspanning van de maatschappij en zorgverleners, die met “buitengewone inspanningen” levens proberen te redden.

Ook zeggen de bisschoppen dat de wet, die geldt voor terminale zieke volwassenen, tegen de grondwet van het land ingaat.

De wet zou de indruk wekken “dat een leven dat wordt gekenmerkt door ziekte en lijden geen bescherming meer verdient en een last wordt voor onszelf, de mensen om hen heen, de gezondheidsdiensten en de samenleving als geheel”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.